Yvonne Meulenbroeks wint nationale lezersprijs

 

ED mei 2015

Hooge Mierde – Met een brede lach nam Hooge MIerdse Yvonne Meulenbroeks (15) een gloednieuwe Ipad mini als lezersprijs  van De Weddenschap in ontvangst. De Weddenschap is een initiatief van de Nationale stichting Lezen om het lezen onder VMBO leerlingen te stimuleren. Dat het lezen van enkele boeken haar zo’n prijs op zou leveren had ze niet kunnen dromen.

“Ik liep nietsvermoedend de klas in, met mijn klasgenoten van 3 TG van de PIUS X. Dan hoor je ineens je naam noemen. Wow. Ik kan het bijna niet geloven.”

Peter van Duijvenboden van Stichting Lezen legt uit hoe het lezen onder de VMBO’ers gestimuleerd wordt. “Onderzoek wees uit dat er nauwelijks een leesboek aangeraakt wordt in die leeftijd. Wij hebben de jeugd uitgedaagd: drie BN’ers (rapper Typhoon, GTST acteur Toprak Valciner en Checkpointer Klaas van Kruistum) daagden de jeugd uit. Via de website konden de jongeren een van de drie als coach kiezen.”

Op de Pius X werd de landelijke actie opgepikt door Joke Hermans van het Onderwijs Leercentrum. Ze zorgde voor bib-passen per klas en iedereen kreeg na de les de ruimte om te lezen.

“Ik las vooral boeken over loverboys,” licht Yvonne toe. “Het liefst waargebeurde verhalen. Best wel spannend soms. Het is vaak wel zoeken naar tijd om te lezen. Naast school, huiswerk en sporten zit de dag vaak al vol. Op vaantie lukt me dat nog het beste.”

Om de prijs te winnen moest Yvonne minstens drie boeken uitlezen en dat melden via de website. Haar naam werd vervolgens uit ruim 900 lezers getrokken, waardoor de hoofdprijs mee naar Hooge Mierde gaat. Zee neemt zich nu voor om te blijven lezen, ook als ze straks naar het vervolg onderwijs gaat.

“Lezen is de basis van alle andere vakken op school,” zegt Peter van Duijvenbode. “Je moet de jongeren prikkelen, anders komt er niets van.”

Ook het komende schooljaar wordt de leescampagne weer gevoerd, dan zal acteur Frank Lammers als coach optreden.