Zeeman gooit het anker uit
Ontmoetingscentrum krijgt vorm
 
Januari 2019

Jan Zeeman met echtgenote en burgemeester Eugster

Textielman Jan Zeeman denkt vanaf nu niet alleen meer in textiel en ouderenzorg: natuurlijk ondernemen hoort er vanaf nu ook bij. Met nog enkele maanden te bouwen, krijgt het ontmoetingscentrum van landgoed Wellenseind in Lage Mierde vorm. Afgelopen week konden alle kinderen hun handtekening zetten op een kunstwerk, dat in de toekomst blijvend zal herinneren aan de bouwperiode van het centrum. “Dit geeft een goede basis,” lacht Jan Zeeman tevreden, met een blik op de dikke eiken balken.
Vanaf de Dunsedijk in Lage Mierde  komt het houten karkas van een bouwwerk in zicht. Regendruppels vallen voorzichtig naar beneden en vele ogen vergapen zich aan het ontmoetingscentrum-in-wording. De bouw van het hoofdgebouw van het nieuwe natuurcentrum vordert gestaag en het bereiken van het hoogste punt werd aangegrepen om de denkbeeldige deuren nu al open te zetten. Jan en Marijke Zeeman waren persoonlijk aanwezig om tekst en uitleg te geven aan de bezoekers. Maar ze genoten ook van de entourage, van de ontmoeting met dorpsgenoten en van de kinderen die op hun manier hun steentje bijdragen.
“Dit is weer heel anders dan weer ergens een winkel openen,” legt Zeeman uit. “Bij alles wat we hier doen houden we oog op de natuur en de omgeving. De bebouwing moet erbij aansluiten, maar dat betekent ook sommige delen met rust te laten. Alles bij elkaar is het een behoorlijke uitdaging.”
De bezoekers aan het bouwwerk zien nu nog het karkas van het hoofdgebouw. Dikke eiken balken in een architectuur die heel authentiek aandoet. De naam van het nieuwe gebouw is met een knipoog naar de naam van de eigenaar. Als een schip op het droge ligt het gebouw Voor Anker, wat meteen de nieuwe naam van het centrum wordt.
“Het kan een mooie aanlegplaats worden om in de toekomst een drankje te nuttigen,” was een veelgehoorde opmerkingen onder de bezoekers. Maar de ambitie van het centrum is meer dan het schenken van een drankje. Natuureducatie en kortdurend verblijf zijn ook onderdelen. Maar er komt ook veel aandacht voor de inclusieve landbouw, met de brandrode runderen die nu al op het landgoed aanwezig zijn.
Als in mei van dit jaar de opening plaats vindt, kunnen alle kinderen die nu hun bijdrage leverden aan het kunstwerk, komen kijken waar dit een plekje krijgt.
 

Foto: Kiki (8) zet haar handtekening op het kunstwerk