Zinloos gezuip verontrust jongeren niet
 
 
Reusel- Vrienden van de vriendengroep ‘zinloos Gezuip’ hebben verontwaardigd gereageerd op de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ingrid de Jong afgelopen dinsdag (2006). In haar toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie kondigde een strenger optreden aan tegen alcolholgebruik bij jongeren. Ze nam daarbij meerdere malen het begrip zinloos gezuip in haar mond toen ze verwees naar de opgestapelde kratten pils bij de boer op het erf tijdens de vakanties. Maar de vrienden van de gelijknamige vriendengroep hebben nu het gevoel dat ze met de nek aangekeken worden.
Op de internetsite ReuselCity.nl werd verontwaardigd gereageerd en de jeugd heeft het helemaal gehad met de politiek. “Waar is deze gemeente eigenlijk mee bezig,” foetert Stijn lauwers. Vorig jaar vierden we onze examenfuif, wilden we het allemaal netjes volgens de regels, kregen we alleen maar gezeik. Enkel tegenwerking om te voorkomen dat wij ons feestje vierden. Inmiddels is er een evenementenbeleid opgesteld waarbij zoiets al helemaal niet meer kan.”
Ook bij Freek van Overbeek van dezelfde vriendengroep is de ferme taal van burgemeester de Jong behoorlijk in het verkeerde keelsgat gegaan. “Het is niets meer dan populisme om te verkondigen dat er hard opgetreden gaat worden tegen de feestvierende jongeren,” zo reageert hij. “Wij zien het indrinken als een gezellig onderonsje en met de huidige horecaprijzen rest ons weinig anders. Het is onze manier om van straat af te blijven. Vanuit het alcoholgebruik onder jongeren komen soms wel eens problemen voort maar dat hoeft toch geen reden te zijn om een heksenjacht onder jongeren te ontketenen. Als je het vergelijkt met drugsoverlast of overtredingen in het verkeer dan is de overlast door alcohol nog gering.”
Over de naam van hun vriendengroep moet Stijn Lauwers toegeven dat het de beeldvorming niet bevorderd. We bedachten de naam ‘Zinloos Gezuip’ toen we allemaal nog aan de ranja zaten. Het klonk wel stoer, een naam zoals vele anderen, zo veronderstelden we. De burgemeester kent ons en onze groep, een naam is maar een naam, ook al worden wij nu de personificatie van wat men ziet als een breed probleem.”
 Burgemeester de Jong laat weten geen woord terug te nemen van wat ze gezegd heeft. “Onderzoek wees uit dat de Kempen tot een van de drie regio’s behoort waar door de jeugd het meest alcohol wordt genuttigd”. De vriendengroep ‘Zinloos Gezuip’ heeft ze niet persoonlijk bedoeld al vindt ze een groep met die naam wel vragen om slechte beeldvorming. Volgens De Jong heeft deze groep zich eerder niet aan afspraken gehouden wardoor het voor haar duidelijk is dat het opstellen van regels en het instellen van verbeterprojecten legitiem is. Reusel-De Mierden trekt nu jaarlijks 5000 euro uit voor projecten als ‘Drinken of verzuipen’ en in de regio Eindhoven is een vervolg project in voorbereiding.