Thuisblijvers genieten van dierenpark in achtertuin
Sjef Maas kijkt ogen uit naar zwarte ooievaar
 
Hulsel – Toen vier weken terug de nieuwe meanders van het beekje de Raamsloop opengesteld werden had Sjef Maas niet kunnen vermoeden dat het zo snel nieuwe diersoorten aan zou trekken. Sinds enkele dagen bivakeert er een grote zwarte ooievaar langs de beek die bij Sjef achter zijn huis door loopt.
“Ik zag een grote vogel en herkende de soort niet. Van passanten hoorde ik dat het om een zwarte ooievaar ging”. Toen Maas dichterbij ging kijken zag jij dat er dode vissen in het beekje dreven. “Een buurman had zelfs een snoek van 20 cm opgevist. Die hebben er hier nooit gezeten,” wijst Maas. Waar de vis vandaan komt kan hij niet verklaren maar dat het een buitenkans voor de ooievaar is, is zeker. “Hij heeft het eten hier voor het opscheppen,”  zegt Maas die regelmatig gaat kijken waar de vogel zich op dat moment bevindt.
De ooievaar blijkt al op 21 juli in de omgeving van lage Mierde door een vogelaar gespot te zijn, zo is te lezen op waarneming.nl.
De zwarte ooievaar (ciconia nigra) kan 122 cm groot worden en komt in de Belgische Ardennen voor als broedvogel. Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is ook in het bezit van enkele zwarte ooievaars maar volgens een medewerker van dit park worden er geen vermist.
Ook schaapherder Piet Maas heeft de ooievaar over zijn dieren zien scheren en ook hij zag de dode vissen in de Raamsloop. “Ongelofelijk, nog nooit gezien,” prevelt hij met verschrikte blik op de grote vogel.