Wie kom je tegen in de 100 van Hilvarenbeek?
Koen Ketelaars tovert met portretten

November 2020


De gemeente Hilvarenbeek heeft op dit moment 15514 inwoners, maar hoe zien die eruit en wat is er bijzonder aan hen? Eén ding is zeker: ze zijn allemaal verschillend. In zijn project ‘De 100 van Hilvarenbeek’ legde kunstenaar Koen Ketelaars (45) 100 van die inwoners met zijn lens vast en hij bewerkte de foto’s tot zeefdruk voor zijn gelijknamige boek. Het levert ook honderd portretten op die hij nog tentoon gaat stellen.
Hij kwam op het idee toen hij een jaar terug mijn zij partner in een restaurantje zat. Hij zag daar een boek waarin honderd inwoners van die gemeente, een doorsnee van de bevolking, vastgelegd waren in een boek. 
“Ik zag meteen de mogelijkheden om dat in mijn eigen woonplaats of beter nog in mijn eigen gemeente te doen,” blikt hij terug. “Maar waar begin je en vooral: wie benader je daarvoor? Ik wilde graag een grote mate van verscheidenheid, allereerst mensen uit alle zes de kernen van Hilvarenbeek. Maar ook een diversiteit van bekende en onbekende mensen. Ik zocht personen die zich inzetten voor de natuur, maar ook die zich inzetten voor jongeren. Een tonprater of een dronevlieger en ga zo maar verder. Omdat ik er in eerste instantie zelf niet goed uit kwam, besloot ik via de Hilverbode een oproep te plaatsen: wie hoort er in dat rijtje van honderd thuis? Toen liep mijn mailbox over en in de kortste keren had ik een lijst van wel 250 personen. Niet dat het daarmee makkelijker werd, want toen moest ik weer mensen weg gaan strepen.”
Op het moment dat hij de personen benaderde, merkte hij iets opmerkelijks op. Vrijwel iedereen wilde eraan meewerken, maar vrijwel iedereen reageerde ook een stukje terughoudend. Hij vermoedt dat het echte enthousiasme straks komt als iedereen zichzelf terugziet in het boek. “Je zult zien dat iedereen meteen naar zijn eigen foto gaat zoeken, daarom heb ik er bewust geen bladzijde nummering in het boek aangebracht,” legt hij uit.
Maar behalve dat het boek bekeken en gelezen wordt door de personen die erin staan, is het een boek voor iedereen. Door zijn keuze voor de personen, maar vooral door de manier waarop hij de foto’s verbeeld heeft (in zeefdruk) levert het een boek op dat de huidige tijd treffend vastlegt: een dwarsdoorsnede van het huidige Hilvarenbeek met zijn inwoners.
De hoofdmoot in het boek is een paginagrote foto van elke persoon met op de bladzijde daarnaast een beschrijving. Het boek heeft een afmeting van 29x 29 centimeter, is geheel in kleur en met harde kaft.
De presentatie van ‘De 100 van Hilvarenbeek’ is op 29 november vanuit Elckerlyc en is via livestream te volgen (via zijn website www.koenk.nl of social media)
De tentoonstelling die volgt op de presentatie gaat plaats vinden in een hal aan de Groenstraat in Esbeek, op de volgende data: 29-11, 6-12, 13,12,  20-12, 26-12 3n 27-12 (allen in de namiddag). Omdat er steeds maar een beperkt aantal personen aanwezig mogen zijn is het noodzaak om vooraf aan te melden, dat kan met een mailtje naar koen@koenk.nl. Daarbij vermelden wat je voorkeursdatum is.