Conflict Hilvarenbeek – Reusel-De Mierden nog niet van de baan

Februari 2023



De versmalling in de Prins Hendriklaan die op het grondgebied van Reusel-De Mierden is aangebracht, zorgt nog steeds voor wrijving met de gemeente Hilvarenbeek. Het is nog steeds geen gelopen koers dat de wegversmalling mag blijven nu de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, de zaak weer terug verwijst naar de rechtbank.
De Raad van State heeft de rechtbank in Den Bosch opgedragen om alsnog inhoudelijk te kijken naar de bezwaren van Hilvarenbeek tegen het verkeersbesluit dat de buurgemeente eerder nam. Dit verkeersbesluit was nodig om de aangebrachte wegversmalling ook rechtsgeldig te laten zijn, maar hierdoor kon Hilvarenbeek ook formeel bezwaar maken.
De vier kilometer lange asfaltweg, die loopt van de N269 tot aan de vijfsprong bij de Poppelsedijk, heeft al jaar en dag opvallend hoge verkeersdrempels om de snelheid uit het verkeer te halen. Maar toch werd er door de grondeigenaar ASR/De Utrecht nog overlast ervaren en werd er in 2020 een nieuw obstakel toegevoegd: een smalle verkeerssluis waardoor met name landbouw en het vrachtverkeer er niet meer door kan. De sluis ligt op grondgebied van de gemeente Reusel-De Mierden, maar voor de gemeente Hilvarenbeek heeft het gevolgen, omdat dit verkeer nu andere wegen zoekt om België te bereiken.
De twee gemeenten kwamen elkaar eerder al om deze kwestie tegen bij de Bossche bestuursrechter, maar die verklaarde Hilvarenbeek om technisch-juridische redenen niet-ontvankelijk. Hilvarenbeek liet het er niet bij zitten en toog naar Den Haag waar de Raad van State als hoogste rechtsorgaan er iets van mocht vinden. En ze vinden er iets van. Weliswaar niets inhoudelijks, maar ze verwijzen de kwestie wel weer terug naar de rechtbank in de provincie. Deze rechtbank mag nu opnieuw naar de kwestie kijken.
Het steeds breder wordende landbouwverkeer veroorzaakt steeds meer schade aan het wegdek, schade die het landgoed zelf mag bekostigen. Een eerder opgesteld verbodsbordje werd steeds genegeerd waarna ASR/De Utrecht het zat was en in overleg met Reusel-De Mierden de wegversmalling liet plaatsen. Voorlopig staan er de paaltjes nog, met een normale auto kun je er goed door, maar met een iets breder type is het al passen en meten.