Jan Pasmans blikt terug
Nieuwe voorzitter bij EHBO Titus Brandsma

Juli 2022


Er zijn van die mensen die vele gezichten hebben, neem nu Jan Pasmans (71). Bij veel Bekenaren was hij ooit bekend als de zingende frietboer en wie in de jaren tachtig goed opgelet had kon hem nog zien in het muziekprogramma op Volle Toeren, waar hij bij Giel Montagne  zijn eigen uitgebrachte singeltje zong. Tussenin stond hij in zijn cafetaria friet te scheppen. Maar velen kennen hem ook als de voorzitter van EHBO-vereniging Titus Brandsma, alleen dat stopt nu binnenkort.
De inzet van de EHBO'ers veranderde veel in de laatste twintig jaar, en Jan Pasmans maakte dat zowel achter de bestuurstafel als vanuit het veld als EHBO'er mee. Was het in de vorige eeuw, in de periode dat hij bij Titus Brandsma startte, nog vooral pleisters plakken, gaandeweg kregen de EHBO'ers een belangrijke rol bij evenementen. Er kwamen AED's en alle EHBO'ers werden opgeleid om ermee te werken. Vaak is de aanwezigheid van de EHBO zelfs een voorwaarde om een evenement te organiseren. Maar net bij die evenementen gebeuren zaken die er twintig jaar terug nog niet waren. Van drugsgebruik tot overmatig alcohol en wat te denken van alle regels rond privacy. Voeg daarbij ook nog de houding van het publiek tegenover hulpverleners aan toe, dan weet je dat er veel veranderd is.
"Het was mooi om ruim twintig jaar voorzitter te zijn," blikt hij terug. "Nu is het genoeg geweest en komt er weer tijd voor andere dingen." 
Want stoppen als voorzitter van Titus Brandsma wil nog niet zeggen dat hij achter de geraniums  duikt want hobby’s heeft hij nog genoeg. Wie in Hilvarenbeek carnaval en Gouden Carolus zegt, zegt ook Jan Pasmans. Met carnaval is er elk jaar zo'n moment dat er daar het dak af gaat en dat hij er weer zijn liedjes zingt zoals in zijn goede ouwe tijd.
"Ja, dat zingen dat zat er altijd al in," kijkt hij terug. "Wij waren thuis met elf kinderen en er werd altijd veel gezongen. Onze pa stimuleerde het en ik mocht mee in het lelijke eendje, gingen we naar tal van talentenjachten. Maar verder als enkele singeltjes en optredens met mijn zussen kwam het niet. Met mijn zus vormde ik ene duo onder de naam Bart en Linda, maar dat mijn singel Nu ben je weer alleen  even later ook mijzelf van toepassing zou zijn kon ik niet voorzien. Dat ik al vanaf mijn 35-ste alleen stond voor de opvoeding van mijn kinderen speelt natuurlijk ook wel mee dat er nooit een professionele zangcarrière in zat." 
Maar wie nu op Youtube zijn zomer in de Kempen beluisterd en hoort hoe hij het Vrijthof bezingt, kan zich  voorstellen dat er wellicht meer in had gezeten.
Nu is hij in een periode in zijn leven aangeland dat hij het rustiger aan gaat doen. Tot nu toe werkte hij nog regelmatig (in de beveiliging) en was hij de vaste oppas voor zijn kleinkinderen. Maar ook al staat de box nog in zijn huiskamer, hij probeert meer tijd voor zichzelf te creëren. Het stoppen als bestuurder van Titus Brandsma hoort ook in dit rijtje, alleen het gele EHBO-bordje zal nog wel zijn voordeur blijven sieren.
Binnen de EHBO-vereniging hebben ze zijn inzet altijd weten te waarderen, daarom werd er afgelopen maandag op gepaste wijze aandacht aan besteed. 
Voorlopig neemt Sandra Leyssen het stokje als voorzitter over, naar een definitieve invulling wordt nog gezocht.