Ontmoetingsplek voor mens en dier
Diessenaren willen hond laten rennen

December 2022


Marielle hoopt dat er binnenkort ruimte komt om haar hondje Bordie meer los te laten lopen

Honden houden van rennen, maar in onze omgeving met veel verkeer en veel mensen dicht bij elkaar is dat niet altijd mogelijk. Omdat hondeneigenaren makkelijk met elkaar het contact aangaan hebben enkele inwoners van Diessen het initiatief genomen om een honden-losloopgebied of speelweide te zoeken die ze hiervoor in kunnen richten. Omdat er tot op dit moment nog geen geschikt terrein voor gevonden is worden inwoners opgeroepen om zich te melden als ze zo’n terrein hebben of weten.
Als de Diessense Marjelle Brussee haar hond Bordie uitlaat, is dat vrijwel altijd aan de lijn. Maar ze weet ook uit ervaring dat Bordie het liefste vrij rondrent en daarbij het spel op zoekt met andere viervoeters.
“Bordie is een kruising tussen een heidewachtel en een Bordercollie en ze houdt erg van rennen. En als de hond blij is, ben ik als baasje ook blij,” zegt ze.
Ook haar vriendin Edith heeft met haar jonge Duitse herder Lena eenzelfde ervaring. Meestal loopt haar hond ook vast aan de lijn omdat het moet, maar waar het kan mag hij vrij rennen.
“Het is opmerkelijk dat we in de gemeente Hilvarenbeek nog geen terrein hebben waar honden los kunnen lopen,” zegt Marjelle. “Ooit woonde ik in de stad en daar zijn meerdere terreinen waar de honden vrij kunnen lopen. Je ziet dan veel meer het natuurlijke gedrag van het dier terugkomen. Mijn ervaring daar, was dat het met het contact van de hondeneigenaren ook altijd wel goed kwam. Als zo’n terrein er is dan gaat het vaak dubbelop.
Als Marjelle en Edith in Diessen of directe omgeving met hun hond aan de wandel zijn, zien ze altijd meerdere plekjes waar een gebied voor honden zou kunnen. Maar ze weten dat er natuurlijk meer nodig is dan het zien van een gebied. De eigenaar van de grond of van het bos moet het zien zitten en de regelgeving moet de inrichting van zo’n gebied niet in de weg zitten.
Edith daarover: Al geruime tijd terug heb ik contact gehad met Gon Boers van de partij HOI. Zij vond het een sympathiek initiatief en ondersteund het graag. Ook met burgemeester Weys hadden we al een keer een onderhoud en hij juicht het initiatief toe, maar we begrijpen dat hij ook niet direct een terrein uit de hoge hoed kan toveren.
Diegenen die willen reageren op dit verhaal en vooral degenen die de zoekactie ondersteunen, kunnen hiervoor een mail sturen naar: b2marjelle70@gmail.com. Ook en vooral diegenen die denken dat ze een geschikte plek hiervoor hebben kunnen reageren. Marjelle: Of het om een losloopgebied, een honden-uitlaatplaats of een honden-speelveld gaat, zal afhangen van het terrein en de situering. Omdat er op dit moment nog niet is, is alles mogelijk