Ad van Gestel roept standhouders op
Diessense winterfair voor stichting Hope

December 2023Op 23 december vindt er in zaal de Hercules in Diessen voor het eerst een Winterfair plaats met tal van stands en attracties. Liefhebbers om daar met een stand of tafel aan deel te nemen kunnen zich vanaf nu aanmelden. Voor de kinderen in Peru die later via de stichting HoPe kunnen profiteren van het resultaat van deze Winterfair, zijn nu al benieuwd naar de activiteiten.
De afstand tussen Holland en Peru lijkt groot, maar als je nagaat dat het wel en wee van de Peruanen opgesloten zit in het hart van veel Nederlanders, is het ook weer erg dichtbij. Ad van Gestel uit Diessen zet zich al jarenlang in voor HoPe (Holland-Peru) en hij hoopt dat de Winterfair in zijn Diessen hier weer een positieve impuls aan geeft.
Het brandwondencentrum van Cusco is het enige centrum in zijn soort in de wijde omgeving van deze Peruaanse stad. Hier komen veel kleine kinderen want bij hen komen brandwonden vaak voor, mede door ongelukken met slechte gasflessen en door open kookvuren. Het centrum kon opgezet worden, mede door hulp van HoPe.
In Peru worden kinderen nauwelijks gestimuleerd in het maken van hun huiswerk, ze hebben er vaak simpelweg niet de plek voor. Ook ontbreekt het hen aan hulpmiddelen zoals naslagwerken, computers en internet. Op de naschoolse opvang van de achterstandswijk Villa Maria in de stad Cusco, heeft Stichting HoPe al bijna twintig jaar een plek gecreëerd waar dagelijks zo’n 70 kinderen hun huiswerk kunnen maken.
Het zijn dit soort voorbeelden die Van Gestel stimuleren om steeds weer naar de toekomst te kijken. Om kinderen in hun eigen land kansen tot leven en ontwikkeling te geven, zodat ze daar niet voor naar elders hoeven.
Andere voorbeelden van projecten die HoPe mee opgezet heeft, zijn sociale projecten met vrouwen-, kinder- en jeugdgroepen. Zij kunnen op ondersteuning van HoPe blijven rekenen, zolang ze zelf met activiteitenplannen komen.
Voor een deel van de bevolking waarmee HoPe in aanraking komt zijn primaire levensbehoeften als gevarieerd voedsel en warmte nog lang niet vervuld. HoPe ziet het als haar taak hierop in te springen en de betrokken gemeenschappen te helpen in die behoeften structureel te voorzien. Zo is er ook vanuit het thema Gezondheidszorg een programma voor seksuele educatie opgezet. Het eerste project hiervan is al afgerond, aan het vervolg wordt in 2023 gewerkt. In Cusco en omgeving is seksueel geweld nog een groot probleem. Het team van HoPe wordt voortdurend geconfronteerd met de gevolgen van verkrachtingen en ongewenste zwangerschappen. Er is begonnen met een analyse van de bestaande situatie en met de uitkomsten van het vooronderzoek is er een pilotprogramma ontwikkeld voor scholen in gemeenschappen waar HoPe bekend en vertrouwd is.
Met deze werkwijze werden eerder al goede resultaten geboekt: klein beginnen en vooral goed aansluiten op de vraag en behoeften van de mensen daar. Als het programma dan goed loopt
kan het op grotere schaal gebruikt worden.
Inmiddels is de werkwijze vanHoPe, die dus voor een deel uit Diessen aangestuurd wordt, steeds meer in de picture gekomen. Scholen uit andere regio’s in Peru komen nu met vragen over voorlichting of lesprogramma’s. Daarnaast bestaat er interesse van lokale afdelingen van het Ministerie van Onderwijs en krijgt HoPe steun en materiaal aangeboden van organisaties die zich ook met dezelfde problematiek bezighouden.
Bij de Winterfair op 23 december (16.00-22.00 uur) is ruimte voor zo’n 70 deelnemers. De organisatie hoopt dat er een diversiteit aan deelnemers komt om hun bijzondere hobby, creativiteit of kunsten te koop aan te bieden.  Er is ook ruimte voor bedrijven die hun onderneming willen promoten of op zoek zijn personeel. Bij het evenement is er ook een ruim aanbod van kinderanimatie. Als standhouder aanmelden kan via een mail naar winterfairvoorhope.ad@gmail.com. Meer informatie over HoPe: stichtinghope.org.