Buurt Witrijt voelt zich niet serieus genomen

Oktober 2020Foto Jean met vlnr: Kees Lavrijsen, Petro Slaats, Petra en Toon Adams, Joost Derks en Rob Groenen met op de achtergrond het pand waar Wagricom zich wil vestigen.

Ondanks een negatief advies van het college om het bestemmingsplan voor de nieuwe vestiging van Wagricom aan de Witrijt in Reusel niet vast te stellen, ging de deur toch weer op een kier. Voor de inwoners van de tegenovergelegen Denestraat was dit een klap in het gezicht. ,,We voelen ons totaal niet serieus genomen,” zegt Joost Derks. ,,Als dit doorgaat al er een grote precedentwerking van uitgaan, veel andere ondernemers willen ook wel ondernemen buiten Kleine Hoeven om.”
Voor de aanleg van de Randweg moesten dertig jaar terug twee woningen wijken, zij kregen aan de Witrijt de kans op herbouw van hun woning. De Witrijt 3 kreeg daarbij een landbouwbestemming, ook al werd er later een minicamping gevestigd. Met het plan van Wagricom om zich daar te vestigen – dit bedrijf zetelt nu in de Lensheuvel in Reusel – kan er een geheel nieuwe bestemming komen.
,,Als ik nu uit mijn raam kijk, zie ik aan de overzijde van de weg het beekdal van de Rouwenbochtloop,” zegt Kees Lavrijsen. ,,Ik wandel er graag het Reusels ommetje dat precies om het perceel van Witrijt 3 ligt, dat past prima bij de groene gemeente die Reusel-De Mierden graag wil zijn, maar als Wagricom hier komt kan daar een streep door.”
,,Wij kwamen hier in 2016 wonen,”  vertelt Petro Slaats. Er zou aan de overkant niet gebouwd worden, maar nu dreigt dat toch te gaan gebeuren, dat voelt niet goed. Hoe betrouwbaar is de gemeente als ze daar überhaupt aan meewerken?”
Slaats en alle andere buurtgenoten hebben de afgelopen maand de commissie en later de Raad nauwgezet gevolgd, Joost Derks sprak er namens de buurtbewoners nog in. Daarnaast verstuurden ze naar alle raadsleden een mailing.
,,We krijgen er nauwelijks reactie op,” zegt Derks. ,,De PvdA is de enige positieve uitzondering. Het lijkt alsof de overige Raadsleden ons niet horen en niet zien, dat voelt niet goed. Wij zijn dan ook van plan dit tot de hoogste instantie aan te vechten,” laat hij strijdbaar weten.
De buurtbewoners laten weten dat ze niets tegen Wagricom en de eigenaar hebben, die inmiddels al op de Witrijt woont. ,,We zijn wel tegen het plan dat er een hal van honderd meter lang en dertien meter hoog wordt gebouwd,” zegt Derks. ,,We hebben er geen vertrouwen in dat het daarbij blijft. Daarnaast is het rond de huidige vestiging van Wagricom al een zootje, daar zitten wij hier niet op te wachten.”