Buurtgezinnen viert eerste feestje
Steun in de rug voor kinderen die dat nodig hebben

April 2022‘Elk feestje moet je vieren,’ zei ooit een bekende Nederlander. Voor de stichting Buurtgezinnen die nu één jaar bestaat in de Kempengemeenten van Reusel-De Mierden tot Bergeijk, was het éénjarig bestaan reden voor een klein feestje. Buurtgezinnen ontfermt zich over kinderen uit gezinnen waar enige steun welkom is. De kinderen uit die gezinnen kunnen een dag of een dagdeel per week naar een ander gezin om even uit de eigen gezinssituatie te zijn, wat ook de eigen ouders even lucht geeft.
Met zijn tong nog net zichtbaar tussen zijn lippen borstelt Mo (4) de zwarte pony Chris. De haren worden helemaal gladgestreken en ook de manen worden niet vergeten. Het paard staat gedwee naast Clausje, de andere viervoeter uit de stal van Bianca Hendriks
Zesenveertig kinderen uit de Kempen volgden afgelopen weekend een ‘paardenworkshop’ om het eerste feestje van stichting Buurtgezinnen te vieren.
“De kinderen mogen twee uur lang de paarden verzorgen, ook mogen ze met hen een hindernisparcours lopen. Omdat ze niet gewend zijn om erop te rijden lopen de kinderen langs het paard met ieder een begeleider erbij.” Reuselse Bianca Hendriks is sinds kort gediplomeerd paardencoach en bood haar diensten aan bij Buurtgezinnen.
“We maken er graag gebruik van,” zegt Dianne Mariën, coördinator van Buurtgezinnen in o.a. Reusel-De Mierden. “Normaal gaan de kinderen een dagdeel of een dag naar een steungezin, maar deze activiteit is toch net weer anders omdat het een sociale activiteit is.
Buurtgezinnen is een maatschappelijke organisatie die een gezin dat wat steun kan gebruiken (vraaggezin) koppelt aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.
De ouders van Mo kijken trots naar zijn activiteiten bij het paardje en ze zien dat hij er erg van geniet.
Even verderop staat Ellen Dirkx die met haar gezin een steungezin is voor een van de kinderen die wel wat hulp kan gebruiken. “Natuurlijk is het bij mij thuis al druk met drie eigen kinderen,” zegt ze. “Maar ik weet hoe belangrijk het kan zijn als sommige kinderen even uit hun thuissituatie zijn. Het is tevens de ontlasting van die thuissituatie, waar vaak nog meerdere kinderen zijn.”
Intussen kijkt Mo naar twee andere kinderen die bij het paard Clausje de manen invlechten. Even verderop lopen enkele anderen de hindernisbaan met twee ezels. Wout Lavrijsen is een van de begeleiders die vrijwillig meehelpt. En die erop toezien dat de activiteit veilig verloopt.
Buurtgezinnen werkt vanuit vier kempengemeenten en steeds meer vraaggezinnen melden er zich aan. Om al deze gezinnen een fijn steungezin te kunnen bieden zijn nieuwe aanmeldingen welkom.  Aanmelden kan voor Reusel-De Mierden: dianne@buurtgezinnen.nl.