Diessense tocht nu Alpe D’HuZes opnieuw niet doorgaat
Strijd tegen Kanker gaat nooit over

Mei 2021

In 2019 reed Chantal samen met haar Frans de 150 km lange Vrijhthoftocht
Nergens kreeg het gevecht tegen kanker meer een gezicht dan bij Alpe D’HuZes. Op de Nederlandse berg, bekend van meerdere Nederlandse overwinningen in de Tour de France, streden de laatste jaren in de eerste week van juni kankerpatiënten en hun naasten niet alleen hun sportieve strijd. Door de sponsoractie die vast verbonden is aan dit evenement, is de actie een van de belangrijkste bijdragen aan het kankeronderzoek dat via het KWF gestalte krijgt. Maar nu Alpe D’HuZes al voor het tweede jaar niet doorgaat, dreigt er veel onderzoek naar kanker stil te vallen. Voor degenen die hiervan afhankelijk zijn is dat een slecht scenario, daarom willen ze niet stil blijven zitten en wordt er vanuit Diessen een eigen tocht georganiseerd.
Bart Kroot en Ingrid Gijsman uit Biest Houtakker hoefden niet lang na te denken toen hen gevaagd werd om een aantal routes samen te stellen als alternatief voor Alpe D’HuZes. Na het nodige puzzelwerk kwamen er vier routes uit hun koker: twee voor de mountainbikers (50 en 70 kilometer) , een voor de wegrenners (100 kilometer) en een gezinstocht van 35 kilometer.
Iedereen die deel wil nemen kan een mail sturen naar bike2fightcancer@hotmail.com waarbij je meteen aangeeft of je het minimum van zes euro doneert of wellicht iets meer. Je krijgt dan een link om minstens dat bedrag te voldoen en de digitale route die je vervolgens via navigatie kunt rijden. De gezinstocht verloopt via knooppunten en is zonder navigatie te rijden. De routes doen allen Diessen aan, maar starten is op elke plek van de route mogelijk. Starten is ook niet aan een tijdstip gebonden, waardoor de routes coronaproof gereden kunnen worden. Onderweg is er geen specifieke pauzeplaats, maar omdat je diverse terrasjes passeert kan iedereen daarvoor zijn eigen plekje kiezen.
Contactpersoon en bedenker van dit initiatief, Chantal Heuvelmans, kent de strijd tegen kanker en de Alpe D’HuZes van binnenuit. Zij kent ook veel andere acties die er zijn om het onderzoek naar kanker te kunnen blijven financieren, zoals de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge waar ze in 2019 ook deelnemer was aan de eerste editie. Ze weet (helaas uit eigen ervaring) dat de strijd tegen kanker nooit stopt en hoopt daarom dat velen haar steunen en zich inschrijven voor de eerste Diessense Alpe D’HuZes-tocht. Hierdoor is de deelname aan een Alpe D’HuZes-actie laagdrempeliger dan ooit. Waar je normaal een groot sponsorbedrag in moet leggen om deel te nemen, kun je nu al van start gaan met een veel kleiner bedrag (zes euro) al blijft elke extra donatie natuurlijk welkom.