Actie voor stofwisselingsziekte op het weiland
Finne Westerink ziet de vlaaien vallen

Mei 2023


Het leven van Finn Westerink (16) ziet er net wat anders uit dan dat van veel leeftijdsgenoten. Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat hij te maken had met een stofwisselingsziekte. Medicijnen hier tegen zijn er nog niet, mede omdat de ontwikkeling erg duur is. Mede hierdoor voert de familie van Finn al jarenlang actie na actie om geld bijeen te brengen. Met Schijt je Rijk lag de bal nu even bij drie runderen van het ras Dexter.
Anderhalf uur stonden de drie runderen Ukkie, Henkie en Hannes droog, maar toen ging de staart van Henkie omhoog en viel het winnende poepje. Vijf minuten later ging de telefoon bij Jeanette van Gemert (82) met de mededeling dat zij de hoofdprijs won.
Op een weiland van twintig bij twintig op het terrein van de Hollandershoeve in Reusel, staan lijnen in het gras getrokken waardoor er 360 vakjes zichtbaar worden. Elk vakje heeft een eigen nummer en hoort zo bij een van de sponsoren van deze actie. Het poepje van de runderen dat als eerste op een vakje valt wijst zo de winnaar aan die met de hoofdprijs van 400 euro naar huis mag gaan. De actie, opgezet door de familie Westerink om onderzoek naar een medicijn tegen energiestofwisselingsziekte te bevorderen, trekt veel aandacht en bekijks.
“Ik heb vier lotjes gekocht omdat we het doel van deze actie graag willen steunen,” zegt Wim Verhees. Vanaf een bankje heeft hij met enkele vrienden vrij zicht op de weide, al weet hij niet exact op welk deel zijn kavels zich bevinden.
Sietske Scheltens (17) let goed op het gedrag van de koe en de twee ossen. Ze is de dierenverzorger op de Hollandershoeve en waakt zo ook over het welzijn van de dieren. “De runderen zijn van het ras Dexter, dat zijn runderen die vrij klein blijven. Voordat de actie startte liepen de dieren in een andere weide en net toen we ze gingen halen lieten ze enkele hopen vallen. Nu poept zo’n dier soms wel 16 keer per dag dus erg lang hoeven we niet te wachten verwacht ik.”
En terwijl de klok de minuten wegtikt en even verderop donkere wolken voor een onweer samentrekken, blijven de drie runderen rustig van het groene gras eten.
Ook Ria en Richard van Dijk volgen de bewegingen van de dieren en als na anderhalf uur de staart van Henkie de Os omhooggaat, veren zij ook op. Roel Lavrijsen staat dan al rechtop. Hij is op 17 juni een van de deelnemers aan de klim op de Ventoux, maar vandaag is hij de scheidsrechter die het vlaggetje in de warme hoop stront plaatst. De eerste hoop ligt deels op de lijn tussen twee vakjes. “Maar in dit geval gaat de winst naar het vakje waar het meeste ligt,” wijst hij resoluut. Kavel 188 is de winnende.”
De opbrengst van de actie gaat op zaterdag 17 juni mee naar de Mont Ventoux waar het team van Finn deelneemt aan de klim Energie4All. Een van de klimmers die dag is Brigitte van Gemert, op de mytylschool de juf van Finn. Laat zij nou net aan haar moeder Jeanette van Gemert het laatste lootje verkocht hebben….