Titel

Meeste prijswinnaars op de kleinste school
Hulselse kinderen veilig naar school

Maart 2023


Burgemeester Annemiek van de Ven reikt Lois en Sieb een van de prijzen uit

,,We hebben veertig dagen lang stikkers geplakt, elke dag met een hesje naar school leverde één stikker op,” legt Sieb Vrijsen (9) uit. Hij maakt deel uit van de leerlingenraad van de Clemensschool en nam daarin het voortouw in de actie Reflectionday.
,,Kijk eens naar dit hesje, hiermee ben je tot op 150 meter zichtbaar als er een lamp op schijnt.” Als verkeerskundige Jan van Schijndel over de veiligheid van kinderen in het verkeer praat is hij onvermoeibaar en staande voor alle leerlingen van de Hulselse school weet hij ze moeiteloos te boeien.
Reflectionday viert jubileumfeest want het project bestaat 10 jaar. Bij dit verkeersveiligheidsproject staat zichtbaarheid en reflectie centraal. Het is een onlosmakelijke aanvulling op fietsverlichtingscampagnes. Fietsverlichting is verplicht, maar met een reflecterend hesje aan ben je in het donker tot 150 meter zichtbaar. Binnen de Metropoolregio Eindhoven staat het verbeteren van verkeersveiligheid hoog in het vaandel, reden voor regiogemeente Reusel – De Mierden hieraan deel te nemen.
Als Jan van Schijndel Sieb en zijn zusje Lois naar voren roept voor de eerste prijzen glunderen die van oor tot oor. Burgemeester Annemiek van de Ven laat nog even zien van welke afstand je in het donker wel of niet zichtbaar bent, maar dan is het tijd om de prijzen uit te reiken.
,,Ik ben supertrots dat er binnen de scholen van Reusel-De Mierden zoveel aandacht voor deze actie was om de zichtbaarheid in het verkeer te verbeteren,” legt ze uit. Aan de totale actie van Reflectionday in Brabant en Limburg namen maar liefst 12000 kinderen deel, waarvan 870 uit Reusel-De Mierden. In deze gemeente leverde het negentien prijzen op, waarvan er maar liefst negen op de Clemensschool uitgereikt werden.
,,Veel kinderen wonen wat verder van school en met name in de wintermaanden fietsen ze in het donker naar school,” legt directeur Femke de Graaf uit. Ze is supertrots dat het project op haar school zo breed gedragen werd en met het resultaat wat het opleverde. ,,Uiteindelijk willen we allemaal dat elk kind veilig op school komt en ook weer veilig naar huis terugkeert. Ook mooi dat de kinderen in de leerlingenraad zelf het voortouw namen om de scores veertig dagen lang uit te delen, waardoor dit resultaat bekend werd,” zegt ze.
,,Ik heb nu een eigen geel hesje dat ik elke morgen over mijn jas aantrek,” zegt Saar van den Broek (8). Zelf woont ze vrij dicht bij de basisschool, waar ze elke dag te voet naar toe kan. ,,Maar ook voor dit korte stukje is het veiliger,” Ook Fay van der Heijden laat trots het hesje zien dat nu voortaal elke ochtend voor haar klaar ligt.
Burgemeester Van de Ven heeft nog wel een mooie vergelijking voor de kinderen met haar vraag wie er wel eens in het donker zijn hondje uitlaat. De vraag welke hond dan een lichtje draagt scoort hoger dan welk baasje op dat moment een reflecterend hesje aan heeft. ,,Zo is er altijd nog werk aan de winkel,” zegt ze voordat ze met alle kinderen op de foto gaat.