Werken aan de langste sjaal van Nederland
Jaan Diepens draagt steekje bij

Februari 2020


Strenge winters hebben we door de opwarming van het klimaat niet meer, maar toch zitten we er graag warmpjes bij. Maar niet het klimaat is voor Lage Mierdse Jaan Diepens (82) de aanleiding om mee te werken aan de langste sjaal van Nederland. Om het huidige record van 7,2 kilometer te breken moet er flink gewerkt worden. Het werken aan zo’n doel vind ze hartverwarmend. “Het geeft onze activiteitengroep een doel en we doen er uiteindelijk ook goede dingen mee,” zegt ze.
Een mooie slag in het grijzende haar en de bril op het puntje van haar neus. Jaan Diepens bracht aan de Braakhoek in Lage Mierde vier kinderen groot, wat ze door het vroege overlijden van haar man voor een groot deel alleen deed. Maar ondanks alle tegenslag in het leven, ging ze nooit bij de pakken neer zitten. Ze blijft voor haar familie en de mensen om haar heen de eeuwige optimist. En al moest ze onlangs haar geliefde Lage Mierde verlaten om met wat meer zorg omringd te kunnen wonen, ze onderhoudt de contacten die ze altijd al had zorgvuldig. Bij de activiteitengroep van zorgorganisatie Oktober sloot ze aan, maar meer nog dan dat. Ze rolt er bolletjes garen op en legt de wol gereed, zodat de andere deelnemers naar hartenlust kunnen breien.
“Die langste sjaal, in Lage Mierde noemen we zoiets gewoon ‘ne langen daas’, was een idee dat hier ontstond en wat meteen breed gedragen werd. Maar om zomaar even meer dan 7,2 kilometer te breien, daar ben je wel even mee bezig”, legt ze uit.
Jaan is er ook wel een tikkeltje trots op dat het idee op meerdere locaties van Oktober gevolgd werd, vele handen maken immers licht werk.
“In de groep waar ik bij betroken ben, is echt iedereen ermee bezig”, vertelt ze. “De oudste deelnemer hier is 99 jaar en vrijwilligers ronselen in de verschillende dorpen restjes wol. Dat wordt hier aan tafel gesorteerd en vervolgens gaan we aan het breien. Iedereen maakt stroken van 30 centimeter breed en die worden dan weer aan elkaar vast gemaakt tot stroken van zeventig meter lengte.
In een hoek van de ruimte liggen de rollen die gereed zijn, hoog opgestapeld. De kleuren variëren, net als de grofheid van de wol. “Wij werken er hier elke dinsdag en donderdag aan, maar vrijwel iedereen zit vrijwel elke avond op zijn eigen bank verder te werken,” weet ze.
Na drie maanden breien hebben de oudjes van Oktober al bijna twee kilometer bij elkaar, in de groep van Jaan alleen al 700 meter.
De activiteiten begeleiders leggen uit dat de warme sjaal symbool staat voor de warme zorg die de bewoners er graag ontvangen. Iedereen mag bijdragen, als de stroken wol maar niet in de winkel gekocht worden.
Jaan roept daarom iedereen op om mee te helpen en als je zelf niet kunt breien kun je wellicht altijd nog wol doneren. Voor meer info: zorginoktober.nl/breien