‘Nee, dit is geen heldendaad, dit zou iedereen doen’
Jeroen redt vrouw uit brandend huis

Juni 2021


Afgelopen zondag ontstond er brand op de bovenverdieping van een woning aan de Goordijk in Hilvarenbeek. De vrouw die alleen thuis was, was niet bij machte om zelf de woning te verlaten, maar tot haar grote geluk wist de overbuurman met kordaat optreden erger te voorkomen.
Wie droomt er niet eens van dat je huis in de fik staat en dat je geen kant op kunt? Of: wat doe jij als je onverwacht voor zo’n situatie komt te staan?
Als Jeroen de Kort terugdenkt aan afgelopen zondag kan hij het nog niet goed bevatten. “Het ging enorm snel, als ik terugkijk was het maar een kwestie van enkele minuten.”
Maar in dit geval waren het wel minuten met grote impact.
“Rond kwart voor twaalf kwam ik die dag terug van een ochtendje op mijn mountainbike. Op het moment dat ik bij mij de inrit op wou draaien, viel het me op dat er bij de overbuurvrouw bruine rook uit een pijpje op het dak kwam. In eerste instantie reed ik thuis achterom, maar het zat me niet lekker en daarom ging ik meteen terug.
Nu zag ik ook rook door de kieren bij de ramen komen op de eerste verdieping, toen wist ik gelijk dat het mis was. Ik belde aan bij de voordeur, maar er kwam geen reactie. Daarom rende ik snel naar de buurman, die meteen kwam en 112 belde. Tot mijn verbazing stond toen ineens de voordeur van het brandende huis open, waardoor ik naar binnen kon. De gang en de kamer stonden al vol rook, maar ik zag de vrouw die op de grond lag meteen. Ze leek verward en werkte niet goed mee, maar voor mij was er maar één optie: we moeten snel naar buiten.”
Daar werd de vrouw door de toegesnelde hulpdiensten behandeld aan haar brandwonden. Ook had ze veel last van de ingeademde rook. Jeroen zelf werd ook nagekeken omdat hij onder het bloed zat, maar dat bleek later van het slachtoffer te zijn.
Toevallig heb ik onlangs nog een BHV-cursus gevolgd,” zegt hij. “Er schoten tal van dingen door mijn hoofd op het moment dat ik naar binnen ging. Niet dat ik veel tijd had om na te denken, want ik wist vooral: ik moet snel handelen. Ik ben blij dat ik dit voor de bewoner heb kunnen doen. Aanvankelijk wist ik niet of er nog meer mensen in huis waren, dat bleek later niet het geval te zijn. Enkel een hondje, maar die heb ik niet kunnen vinden. Ook was ik blij dat de hulpdiensten erg snel ter plaatse waren.”