‘Samen staan we sterk en is alles mogelijk’
Karin van de Kam gaat kilometers maken

April 2021


Je bent gezond en hebt alles wat je maar wil. Twee gezonde kinderen, leuke baan en vrienden om je heen. Maar dan besef je dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Ook in onze omgeving is soms sprake van verborgen armoede en net dit onderwerp wordt op dit moment breed onder de aandacht gebracht. Het gaf voor Karin van de Kam (43) uit Lage Mierde de doorslag: ze wil iets doen om anderen te helpen. Daarom stapt ze op 3 juni op de fiets om in zeven dagen tijd 700 kilometer te fietsen: naar Maastricht en daarna naar Noord-Nederland, globaal volgens de route van het Pieterpad. Als ze dan nog voldoende puf over heeft wil ze ook nog op de fiets terug en als het niet tegenzit heeft ze dan 1200 kilometer gefietst.
“Als ik soms verhalen hoor van kinderen die niet naar een kinderfeest gaan omdat ze geen geld hebben voor een klein cadeautje, dan grijpt me dat aan. Als je hoort over gezinnen die er nooit toe komen om iets leuks te ondernemen zoals een dagje uit, dan doet me dat pijn.”
Karin van de Kam groeide op in Eindhoven, maar dingen doen voor een ander zat er bij haar altijd al in. Van haar oma leerde ze de zin: ‘Wie goed doet, goed ontmoet,’ en ze merkt maar al te vaak dat dit waar is. Naast haar reguliere werk helpt ze anderen ook nog vooruit met coaching en healing (lagaiacoaching.nl).
Afgelopen winter sprong ze nog in de bres voor dorpsgenoten die tijdens de lange winteravonden de muren op zich af zagen komen. Ze bedacht een spel (zet een lichtje en een letter voor je raam/ tel de ramen en zoek de letters) in haar dorp Lage Mierde om de mensen tijdens de lockdown toch verbondenheid te geven. Het bracht mensen op de been en ze kreeg veel lieve reacties. Voor haar lichtjestocht zocht ze de ondersteuning van de Mierdse quiz, maar haar nieuwste activiteit onderneemt ze geheel alleen. Maar wat is alléén, want er zijn altijd ook andere organisaties die zich voor de minder bedeelden inzetten. Zoals de mensen van de voedselbank Bladel.
“In gesprek met de mensen van de voedselbank hoorde dat er ook in onze omgeving zeker 50 gezinnen zijn waar er problemen zijn door een gebrek aan financiën. Vaak weten anderen dit niet, het is niet iets waar men mee te koop loopt. Maar schrijnend is het wel, vooral als er kleine kinderen in het gezin zijn. Mijn handen jeuken al als ik daaraan denk en ik wil vooral iets doen om de hoogste nood te ledigen.
Voor haar fietstocht kan ze ondersteund worden met een crowdfundingsactie. De actie loopt al en de eerste donaties stromen al binnen. Naast direct geld kun je haar ook steunen door diensten aan te bieden. Die diensten worden dan via facebook geveild en de opbrengst wordt aan het totaal toegevoegd. Het uiteindelijke bedrag dat ze ophaalt wordt na de actie verdeeld over de gezinnen die in beeld zijn bij de voedselbank Bladel. Daar wordt het gegeven in de vorm van een verrassingsdag. “Als ik puur geld zou doneren zou het gebruikt worden om de gaten op te vullen. Ik wil vooral dat de mensen en dan vooral de kinderen, ervaren hoe mooi het leven nog kan zijn. Als ik mensen blij maak word ik zelf ook een stukje gelukkig. Toen ik er mijn kinderen van zeven en negen jaar over vertelde boden ze spontaan aan om vijf weken lang hun zakgeld opzij te leggen om mij daarmee te sponsoren. Dat alleen al vond ik hartverwarmend.
Op de top van de Pieterberg in Maastricht zal haar eigenlijke tocht aanvangen en via knooppunten gaat ze de route afleggen. Bij Nijmegen en Arnhem steekt ze de rivieren over en onderweg zoekt ze haar slaapplekken. Ze zoekt nog naar mogelijkheden om ook onderweg haar volgers op de hoogte te houden. Maar intussen kan iedereen haar actie al ondersteunen via https://one2give.nlcrowdfundingprojecten/wens435/doneer-hier-en-geef-gezinnen-een-dag-plezier/