Roadtrip naar Gambia
Loes en Martin kroos willen zelf de handen uit de mouwen steken

Oktober 2021


Binnen onze West-Europese welvaart kunnen we het ons soms moeilijk voorstellen dat er gebieden zijn waar mensen elke dag moeite moet doen om het hoofd boven water te houden. We worden er in onze Nederlandse samenleving mee geconfronteerd als we asiel (of geluks-) zoekers tegenkomen die proberen om hier een beter bestaan op te bouwen. Maar hoeveel mooier zou het zijn om de mensen daar in hun eigen land te helpen?
Loes en Martin Kroos uit Middelbeers raakten jaren terug bij hun eerste bezoek aan Afrika getroffen door het mooie continent, maar ook door de noden die er zijn. Na hun bezoek aan Ghana kwamen ze ook in Gambia terecht, waar ze vriendschap sloten met enkele families die ze nu al jaren helpen. Maar nu gaan ze een groter avontuur aan: ze gaan een challenge rijden met een busje van hier naar Tanji, een rit van 7500 kilometer door negen verschillende landen. Deze bus wordt daar verkocht en de opbrengst gaat naar stichting Kans voor Gambia om er een school van te bouwen.
“Het land is mooi en de mensen zijn mooi, maar ze missen veel dingen om een redelijk bestaan te hebben.”
De kennismaking van Loes en Martin Kroos met Afrika was een bezoek aan hun dochter die er vrijwilligerswerk deed. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat ze in dit werelddeel waren. Nadat ze kennis maakten met het West-Afrikaanse Gambia werden ze daar opnieuw getroffen door de schoonheid van de mensen en raakte besmet met het Gambia virus. Ze ondersteunden in Gambia eerder al diverse jongeren met hun studie, maar nu willen ze dus een stapje verder gaan.

Op de oprit van de familie Kroos staat nu al bijna anderhalf jaar het busje dat ze voor hun reis kochten en opknapten. De banken werden er even uit gesloopt omdat ze ervan uitgaan dat ze onderweg nog in het busje moeten slapen.

 Ze weten dat het een lange tocht van ruim drie weken gaat worden, helemaal door Frankrijk en Spanje, de overtocht nabij Gibraltar dan van Noord naar zuid Marokko. Na een stukje door niemandsland, Mauritanië en Senegal hopen ze dan in Tanji in Gambia te eindigen. “We zijn blij dat we in colonne reizen omdat er stukken zijn die minder veilig zijn,” zegt Loes, die nu al uitkijkt naar haar avontuur.
Gambia is een land dat als een enclave in het West-Afrikaanse Senegal ligt. Het land, met als hoofdstad Banjul was vanaf 1821 een Britse kolonie, maar werd in 1965 onafhankelijk. De grenzen van het land werden ooit bepaald door de kanonnen van de Engelse vloot die met hun schepen over de rivier De Gambia voeren. Omdat het omringende Senegal een Franse kolonie was, kon enkel het gebied dat binnen schootsafstand van de kanonnen aan boord lag verdedigd worden. Hierdoor kreeg het land een typische, langgerekte vorm.
Het land is nu voor een groot deel afhankelijk van het toerisme en met name in het binnenland is sprake van armoede
De Stichting Kans voor Gambia bouwde er eerder al een kleuterschool, nu willen ze een lagere school gaan bouwen en daarvoor is dus geld nodig. Bij voldoende sponsering is het tweede doel om een waterput te slaan in het dorp Wulingkama.
Particulieren of bedrijven die deze actie willen steunen kunnen dat op meerdere manier doen:
  • met een bedrijfssticker
  • sponsoring per kilometer
  • sponsoring van de diesel voor de reis

Een vrije gift mag natuurlijk ook.
Aanmelden om te steunen en meer informatie op www.kansvoorgambia.nl of voor sponsoring: loes.kroos@gmail.com.