Workshops, kaarsen en een dienstenveiling bij Lifestyle Event
Lage Mierde zet zich in om kanker te verslaan

Maart 2023

de familie Jansen

Acties om onderzoek naar kanker mogelijk te maken zijn de laatste jaren geen uitzondering meer. Mede door sportieve projecten zoals Alpe D”huzes en de Vrijthof Challenge, wordt de strijd tegen deze ziekte goed op de kaart gezet. Toch blijft het bijzonder als er weer iets aan toegevoegd wordt, want elke zieke heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen hoop om beter te worden. De oude Pastorie in Lage Mierde staat in het paasweekend 24 uur lang in het centrum van zo’n evenement: het Lifestyle Event Lage Mierde met als hoogtepunt een kaarsenceremonie in het donker.
Flikkerende vlammetjes op robuuste kaarsen. De kerk van Lage Mierde zal komende zaterdag tussen 23.00 en 24.00 uur het decor zijn voor een bijzondere ceremonie. Tientallen kaarsen zullen voor even het nachtelijke duister verdrijven en warmte brengen in de harten van de toeschouwers. Tegelijk met het branden van de kaarsen worden er boodschappen met de kringelende rook naar boven gestuurd.
Voor Marion van Lierop staat het event 24 uur in het teken van de strijd die haar zieke moeder nu voert. Ze voelt zich vaak machteloos als ze aan de strijd denkt die haar moeder nu voert. In haar zoektocht om steun te bieden staat ze bepaald niet alleen want ook de broer en zussen van haar moeder hebben zich achter de actie geschaard. Ook van diverse andere vrijwilligers krijgen ze steun bij de organisatie van het evenement.
Het verhaal van Marion is een verhaal dat duizenden overkomt, maar voor haar telt dat ze maar één moeder heeft.
“Met een kleine groep nemen we later dit jaar deel aan de Alpe D’huzes,”zo begint ze haar verhaal. “Het Lifestyle Event is voor ons de aftrap daarvoor.”
Ze ging samen met een aantal familieleden kijken wat ze zou kunnen doen om hun inbreng bij Alpe D”huzes voldoende body te geven. Zo ontstond het eerste lifestyle Event Lage Mierde. De kern van het Event zijn een dertigtal workshops, de kaarsen ceremonie en een dienstenveiling op de zondagmiddag.
Haar moeder komt zelf uit een gezin van zeven kinderen en ze had nooit kunnen voorzien dat ze de support van haar broers en zussen op deze manier nodig zou hebben. “Voor ons is dit goud, zegt Marion. “Vroeger woonde mijn opa en oma bij ons achter in een mantelzorgwoning, nu woont mijn moeder bij mijn zus, in een eigen huisje naast hun huis. En nog steeds komt haar hele familie over de vloer. Dit alles voelt erg warm en geeft haar het idee dat zij er niet alleen voor staat."
Marion noemt de geste van Gerrekens ook goud, want zij stellen hun B&B De Oude Pastorie aan het Dorpsplein in Lage Mierde 24 uur lang ter beschikking. 
”We gaan nu zoveel mogelijk mensen in de actiestand zetten," legt ze uit. Onder de workshops zijn onder andere een kookworkshop, klankschalensessie, voetreflex, en yoga. Iedereen kan zich er ter plekke inschrijven, maar inschrijving vóóraf is ook mogelijk via de websitewww.kwf-lifestyle-marathon.nl/#kwf-lifestyle-marathon
Bij het Lifestyle Event (dat op de zaterdagnacht doorgaat tot zondagmiddag 16.00 uur) wordt ook voor een hapje en een drankje gezorgd en er komt een dienstenveiling.  Bezoekers kunnen een zak met kaars kopen waarop ze een speciale, persoonlijke boodschap schrijven/tekenen. Op zaterdagavond 23.00 uur zullen die kaarsen allemaal branden terwijl een gelegenheidskoor toepasselijke nummers zingt. Daarna gaan sommige workshophouders verder met de actie en dan is ook de dienstenveiling waarbij ook de gehele opbrengst naar de actie gaat.
“Ik krijg nu al kippenvel als ik aan de kaarsenceremonie denk," vult Rian, de zus van moeder, aan. Zij is een van de familieleden die in actie kwam toen Marion een oproep deed. 
“We hopen met ons evenement ook anderen te raken en te inspireren, zodat de strijd tegen kanker zich als een olievlek verspreidt " zegt Marion.