Op weg naar de Alpe
Diessenaren per fiets naar Nederlandse berg in Frankrijk


Mei 2023


De strijd tegen kanker krijgt op dit moment veel aandacht met tal van acties voor individuen en groepen die deelnemen aan Alpe d'HuZes. Een groep uit Diessen en omgeving legt de lat nog wat hoger: zij gaan niet alleen de Alpe D'huez beklimmen, ze gaan er ook op de fiets naartoe.
“We zochten een nieuwe uitdaging en die hebben we met deze tocht wel gevonden,” zegt Iveke van Gerven. Corne en Ingrid Reijrink, Theo Hendrikx, Iveke van Gerven, Chantal Heuvelmans, Jurgen Mulders en Luuk en Arrianne van den Hout. Samen hebben ze de voorbereiding doorlopen en samen hebben ze de routes uitgestippeld. Er wordt overnacht in hotelletjes en Luuk zal met een volgwagen hun spullen meenemen naar de volgende pleisterplaats en de fietsers voorzien van eten en drinken. Een blik op het routeboek maakt duidelijk dat het een flinke klus wordt. Het groepje dat gaat fietsen noemt zich team Bike 2 Fight (cancer)
Ruim 1100 kilometer, maar ook meer dan zestienduizend hoogtemeters. In tien dagen en met tien etappes gaan ze op weg naar midden Frankrijk. Als Jurgen Mulders uit Diessen de feiten opsomt van de onderneming die ze met hun groepje aangaan, weet hij dat het een flinke uitdaging wordt. Maar hij weet ook dat het voor degenen die zelf met kanker te maken hebben nog veel zwaarder is. Onder de acht fietsers zijn er meerdere die daadwerkelijk met de ziekte te maken hebben.
Als alles volgens planning verloopt vertrekt de groep op zondag 21 mei, op weg voor hun eerste etappe. Dat wordt meteen een van de langste want de finish ligt die dag al meteen ruim 160 km verder. “Dat heeft er ook mee te maken dat we in de etappes rekening houden met de hoogtemeters” legt Jurgen uit. “Hier in Nederland is het nog behoorlijk vlak, maar gaandeweg maakt het klimmen het wel zwaarder.”
“We zullen de langzaamste in de groep het tempo laten bepalen,” kijkt Iveke vooruit. “Er ligt geen tijdslimiet voor ons, we willen telkens wel gezond de eindstreep van de dag halen.”
Iveke is meteen een van de meer ervaren deelnemers aan Alpe d'HuZes en in al die jaren haalde ze vele malen meer op dan honderdduizend euro. Nu ze samen met de anderen uit het groepje de tocht gaat maken ligt de focus niet op de acties vooraf, maar zal de fietstocht alleen al het zwaartepunt zijn. Toch voelen we ons erg gesteund door alle donaties die ook nu weer spontaan binnenkomen. Dat is een enorme steun in de rug.
“We hopen om op 31 mei boven op de top te staan,” kijkt Chantal Heuvelmans strijdlustig vooruit. De Diessense stond daar al vaker en zij weet als geen ander wat het betekent om te knokken. En dat het knokken wordt om de 1100 kilometer onder de wielen weg te malen dat mag duidelijk zijn. Maar, zegt ze, voor iedereen in de groep geldt dat we ontzettend dankbaar zijn dat we deze tocht samen kunnen en mogen maken. Onze gedachten zullen regelmatig afdwalen naar degenen die er niet meer zijn, maar die we in ons hart meenemen naar de top van de alp.
Als we het even moeilijk krijgen, denken we aan hen en vinden we vast weer de kracht om door te gaan.
De route loopt via Malmedy en Ettelbruck in Luxemburg. In Frankrijk gaat het verder via Arry, Saint Claude en Aix les Baines. Een van de laatste scherprechters is de Croix de Fer, een beklimming die dichtbij Bourg d'Oisans eindigt, waar de Alpe D'huez begint.
“Wij fietsen de berg op, op de dag van de actie Alpe d'HuZus, die aan Alpe d'HuZes voorafgaat,” legt Ingrid uit. “En wie weet lukt het ons om na die eerste beklimming er nog een bonusrondje uit te persen tijdens de saamhorigheidsklim op donderdag.”
Met alle deelnemers (met 5000 geheel volgeboekt en ook nog driemaal zoveel directe volgers), is de Alpe d'HuZes weer een groot gebeuren. Het is een evenement waar een lach en een traan dicht bij elkaar liggen.
“Ik hoop dat het ook mij lukt om het hele stuk te fietsen,” besluit Chantal. “We trainen dan wel wekelijks met onze groep De Chickies en hebben vele hoogtemeters gemaakt in de Voerstreek maar om tien dagen lang elke dag zo’n inspanning te leveren is wel pittig.”
Het team ziet wel wat op tegen de Koninginnerit van 27 mei, een rit van 125 kilometer en maar liefst 2760 hoogtemeters. “Daar zullen we nog maar ff niet aan denken,” zegt Arrianne. We bekijken het dag voor dag en denken niet te veel aan het einddoel. Het gaat tenslotte om de reis ernaar toe en het genieten van deze hele bijzondere ervaring samen.
Steunen kan nog steeds via www.opgevenisgeenoptie.nl op de persoonlijke pagina's onder kopje 'deelnemers'.