Leerlingen Willibrordusschool steunen Jelte Mulders
Rommelmarkt met dans en muziek voor Alpe D’huZes

Mei 2023


Jelte Mulders tussen zijn klasgenoten

Je bent twaalf jaar en zelf kerngezond, maar dat laatste geldt niet voor alle mensen om je heen. Voor Jelte Mulders (groep 8 Willibrordusschool Diessen) zijn er voldoende redenen te bedenken om zich in te zetten om onderzoek naar kanker te ondersteunen. Hij hoopt dat met zijn bijdrage aan Alpe D’huZes het herstel van kanker weer een stapje dichterbij komt.
“Als ik op school in de klas zit en ik kijk uit het raam, zie ik mensen voorbijlopen en fietsen. Maar dan denk ik ook aan al die mensen in mijn omgeving waar dat niet meer zo vanzelfsprekend is. Mijn tante bijvoorbeeld die al meerdere jaren vecht tegen deze ziekte of de vriendin van mijn nicht. Er zijn zo veel mensen die ik graag weer beter zou zien worden maar wat kan ik doen?
Al eerder was Jelte samen met zijn ouders in de Franse Alpen waar in de eerste week van juni de Alpe D’huZes wordt georganiseerd. Honderden sportieve en minder sportieve Nederlanders gaan er lopend of fietsende de berg omhoog om zo bijdragen te leveren om het KWF te steunen. Maar voor Jelte begint de tocht al dichterbij huis, in Diessen wel te verstaan. Op het schoolplein van zijn eigen basisschool aan de Molenstraat werd op zondag 7 mei een markt georganiseerd die zeker de moeite waard is. Op de markt zullen diverse activiteiten zijn en er is een kraam van Big Challenge, het team waar hij deel van uitmaakt. In kleiner verband is Strong Together het groepje dat hem zal vergezellen als hij de Nederlandse berg in Frankrijk omhooggaat.
“Ik heb al ervaring doordat ik vorig jaar al deelnemer was,” blikt hij terug. “Toen legde ik de afstand eenmaal fietsend en eenmaal lopend af.”
Maar dit jaar wil hij de lat nog iets hoger leggen. Als de deelnemers s morgens bij het eerste licht omhooggaan, hoopt hij daar ook al bij te zijn. Het ultieme doel is om die dag vier keer de beklimming te maken, maar hij beseft dat dit een flinke opgave is. Elke beklimming is dertien kilometer en met de afdaling erbij dus 26. Viermaal deze afstand is maar liefst 104 kilometer, een afstand die hij in zijn leven nog nooit aflegde op één dag. De mensen om hem heen vinden het ook al top als hij in ieder geval één keer de klus klaart, al wat het nog meer lukt is dan de bonus.
“Maar bij elke meter die ik met mijn fiets omhoog trap zal ik de mensen in mijn omgeving die ziek zijn in gedachten hebben,” kijkt hij strijdlustig vooruit.