Oprukken van 5 G niet te stoppen
Wim van den Assum sluit stralingsvrije camping

Januari 2020



Afgelopen week konden we vanuit het RIVM (Rijks Instituut Voor Milieu) vernemen dat de verhoogde straling door de komst van het 5G netwerk veilig is. Onder veilig verstaat het RIVM in dit geval dat het binnen de Europese grenswaarden blijft.  Maar voor de kritische volgers is dit een wassen neus, omdat ze de indruk hebben dat voor de komst van dit netwerk de grenswaarden verhoogd zijn. Voor Hooge Mierdenaar Wim van den Assum (63) die de stralingsvrije camping Zerofield exploiteert, is het reden om de poorten te sluiten. “Nu kan ik geen stralingsvrije omgeving meer garanderen.”
De hoeveelheid straling is met de komst van de mobiele telefoons en netwerken de afgelopen twintig jaar al groter dan die ooit geweest is. Met de komst van 5G lijken we op deze aarde een nieuwe fase in te gaan, waardoor een stralingsvrije omgeving definitief tot iets uit het verleden zal worden. Voor dit nieuwe netwerk, dat met kortere golflengtes werkt, zullen telecomaanbieders duizenden extra masten gaan plaatsen. Die komen in eerste instantie nog naast de huidige 3- en 4G netten, die niet meteen uit de lucht gaan.
Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil. In het begin zullen de mobiele operators nog geen topsnelheden halen, maar nog altijd twintig keer sneller zijn dan een wifi-verbinding thuis. Het nieuwe netwerk bestaat uit slimme masten die het mobiele signaal rechtstreeks op de gebruikers richten waardoor mensen individueel gevolgd kunnen worden. Dat hierdoor de hoeveelheid straling groeit, laat zich raden. Ook zullen hogere frequenties worden gebruikt dan nu.
“Het is echt van de zotte”, zegt Van den Assum. “Een mens heeft toch zelfbeschikkingsrecht en mag toch zelf bepalen wat je tot je neemt? Dat geldt voor wat je eet en drinkt, wat je leest en kijkt, maar waarom niet welke straling er door je lijf gaat? Het is nog steeds zo dat er ontzettend veel mensen erg ziek worden van de straling, zo ook mijn eigen vrouw. Tot nu toe konden we kleine plekjes vinden waar de straling minder was of zelfs ontbrak, wij hebben daar op onze stralingsvrije camping gebruik van gemaakt. Afgelopen jaar was er van de ene op de andere dag een verhoogde straling. Wat bleek? Zonder dat we daar specifiek over geïnformeerd waren, was er 4G-plusw geïnstalleerd. Normaal zou je denken: en wat dan nog? Maar als je er gevoelig voor bent en daardoor ziek wordt, maakt dat een groot verschil. Het dom houden van mensen is ook een ding.
Meten is weten
Omdat de 5G straling nu nog niet te meten is (simpel omdat die er nog niet is) kan het RIVM niet met zekerheid stellen dat het schadelijk is. Het instituut neemt zich wel voor om de zaak in onderzoek te houden als de Telecomaanbieders het netwerk uit gaan rollen.
Van den Assum ziet het gevaar vooral door het economische gewin van de overheid op zich afkomen.
“De Nederlands overheid krijgt enorm veel geld van de aanbieders die deze netten mogen gaan beheren. Door die euro’s wordt de besluitvorming erg beïnvloed. Dichter bij huis zijn wij afgelopen jaar, na eerdere publicaties in dit blad, met de gemeente in gesprek gegaan. We voelden ons er gehoord door de ambtenaren die hier op bezoek kwamen en die aangegeven hebben het met de wethouders te gaan bespreken. Maar ik besef ook wel dat hier grotere machten aan zet zijn. Dit is niet iets wat in het lokale beleid bepaald wordt.”
De gevolgen voor zijn stralingsvrije camping zijn naar verwachting on-omkeerbaar. Van den Assum daarover: “Voorlopig is de sluiting voor één jaar. Ik heb begrepen dat als we een groot ijzeren hek met daar direct achter een grote aarden wal aanbrengen, het hier iets minder kan worden. Maar wat is iets en wat kost dat dan? Vooralsnog is dat te onzeker, vandaar het besluit om nu te sluiten.”
Woestijn
In Nederland is Wim van den Assum inmiddels geen roepende in de woestijn meer. Ook de patiëntenvereniging Stichting EHS (Elektro Hyper Sensitiviteit) erkent dit er mogelijk tot 500.000 Nederlanders last krijgen van de gevolgen. Hiervoor demonstreerden in september van het afgelopen jaar al zo’n duizend mensen tegen de komst van 5G. In de Tweede Kamer pleitte GroenLinks eerder al voor extra onderzoek.
Intussen kondigt het RIVM aan de zorgen om de gezondheidsrisico’s serieus te blijven nemen en kondigt aan de vinger aan de pols te blijven houden. Dit jaar organiseert de waakhond Agentschap Telecom de eerste 5G-frequentieveiling. Meer onderzoek kan er mogelijk gedaan worden als KPN, T-Mobile en Vodafone straks hun 5G-netten uitrollen.