Derde lustrum voor de Stalvrienden
‘Die lach van die deelnemer, daar doe je het voor’

September 2020


De Stalvrienden leggen zich toe om mensen met een beperking te laten paardrijden, de begeleiding is intensief. ,,Maar elke deelnemer die van het paard komt heeft een grote lach op het gezicht,” zegt vrijwilliger van het eerste uur Wim wouters (62) uit Duizel. Marieke Hendrikx ontving gisteren de bloemen voor het derde lustrum van de stichting die ze vijftien jaar terug zelf opzette.
,,Dit feestje is echt een totale verrassing,” glundert ze. De viering van het derde lustrum had ze gewoon voorbij willen laten gaan, maar haar collega’s en vrijwilligers dachten daar anders over en lokten haar naar de Tinteltuin in Eersel. Daar kon ze het nauwelijks droog houden met alle betrokkenen van De Stalvrienden bij elkaar om haar te verrassen. ,,Het was ok een pittig jaar,” geeft ze toe. ,,Begin dit jaar ging de beoogde overhuizing naar een eigen manege niet door, daarna een half jaar dicht vanwege Corona en toen deze zomer ook nog mijn moeder overleed was de beker wel even leeg.”
,,Wij wisten natuurlijk wat ze meemaakte,” zegt bestuurslid Wim van de Spijker uit Bergeijk. ,,Zij staat al vijftien jaar vier dagen per week met de enkels in het zand van de manege. Daar hebben we enorme bewondering voor, daarom is een feestje wel op zijn plaats.”
In de Tinteltuin werd door haar collega’s en vrijwilligers een grote bos bloemen bij elkaar geplukt, onder hen ook Femke Bles en Susan van Dooren. Beide twintigers meldden zich tien jaar terug als dertienjarigen om als vrijwilliger mee te ondersteunen en ook al studeren ze nu beiden, de Stalvrienden werd en bleef hun hobby. ,,Wij verzorgen de paarden mee, en begeleiden bij elke les,” legt Femke uit. ,,Het is arbeidsintensief, maar je krijgt er enorm veel voor terug.”
In de luwte van de pluktuin staat Dré Hendrikx, de vader van Marieke, met een foto van een 4 jarige op een paard. ,,De liefde voor het paard zat er bij Marieke al vroeg in,” blikt hij terug. Nu verricht hij vrijwel elke dag hand- en spandiensten in de manege De Schietberg in Veldhoven, waar de Stalvrienden nog steeds onderdak hebben. ,,Maar de zoektocht naar een locatie voor ons zelf gaat nog wel door,” zegt Marieke. ,,We kunnen dan nog meer onze eigen activiteiten organiseren, wat de deelnemers ten goede komt.”
Meer informatie op destalvrienden.nl