Een kaarsje voor Maria werd diamant
Toos en Jan van der Aa 60 jaar getrouwd

April 2022In de meimaand van 1958 gebeurde er iets heel bijzonders bij het Mariabeeld van de Oirschotse kapel. Toos Habraken (toen 18) en Jan van der Aa (toen 19) waren beiden met de jongeboerenstand een dagje uit en hun blikken troffen elkaar in het hart. Vier jaar later trouwden ze en op de dag af een jaar later lag hun eerste kindje in de wieg. En wanneer ze deze aarde ooit verlaten willen ze graag op dat bijzondere plekje uitgestrooid worden om er voor altijd te blijven!
Toos Habraken groeide op aan de Driehuis in Hilvarenbeek en met nog elf broers en zussen was het thuis op de boerderij al mee aanpakken. Voor Jan van der Aa in de Haghorst was dat niet anders. Ook hij had veel broers en zussen (acht in getal) en ook bij hen hadden ze thuis een boerderij.
Dat ze vanaf 9 mei 1962 zelf een boerderij konden starten was niet alleen mooi, maar ook bijna vanzelfsprekend. Ze zetten het gemengde bedrijfje van de ouders van Jan voort, net over het kanaal in Haghorst.
Maar in hun leven, waarin ze veel voorspoed kenden, kwam af en toe ook wel eens een knikje, dat had dan met de gezondheid van Jan te maken. Het zorgde ervoor dat ze stopten met het eigen boerenbedrijf en Jan ging in de plantsoenen werken. Maar ook daar moest hij na enkele jaren een andere keuze maken, waarna het vooral Toos was die buiten de deur ging werken.
Met de jaren kwamen er hun kinderen (vier) en weer later hun kleinkinderen.
Jan was nooit een stilzitter en ging graag wandelen, waar hij Toos ook in meekreeg. Het resulteerde in deelnames aan vierdaagsen en kenndymarsen (80 kilometer). Met trots laat Jan de oorkonde zien waarin vermeld staat dat hij 25 maal de Nijmeegse vierdaagse liep. Maar wel met de opmerking dat alle keren dat Toos ook meeliep zij in een andere groep liep want hun tempo’s kwamen niet overeen.
Dat was dan ook ongeveer het enige dat niet overeenkwam want verder hebben ze alle lief en leed uit hun leven gedeeld.
Voor beiden overheerst het lief en ze kunnen terugkijkend vooral hoogtepunten benoemen. Zo zong Jan nog jarenlang in het kerkkoor, was een gelouterd lid van de badtmintonclub en houdt van biljarten. Bij alle familie en kennissen zijn de producten vermaard die Toos met haar handwerk maakte en er is geen kleinkind dat nooit een zelfgebreide trui droeg. In hun huisje was het altijd zoete inval en was de gezelligheid troef.
Nu ze samen diamant bereikt hebben en ze het wat rustiger aan doen kijken ze uit over het prachtige groen voor hun woning en genieten van hun knusse achtertuintje.
Op 9 mei is het groot feest in Diessen, een feest dat begint met een fotosessie met al hun kinderen en kleinkinderen. Daarna gaat het in het nabijgelegen Hercules verder met een receptie en aansluitend een feestje. Want zoveel jaar na de ontmoeting bij Maria weten ze het nog: elk feestje moet gevierd worden, want ja, diezelfde dag wordt hun oudste natuurlijk ook nog 59 jaar!