Jo Pluyms-Wouters opent eigen 100-bankje

Mei 2023Elke ochtend een gebakken eitje en dat al honderd jaar laar lang. Het is het geheim van Jo-Pluyms-Wouters om 100 te worden. Op haar verjaardag onthulde ze het 100-bankje dat ze gisteren geschonken kreeg.
Een gele wensambulance komt zachtjes aanrijden en buurtgenoten en familieleden staan zij aan zij onder een tent om de regen te ontwijken. Maar de druppels deren de jarige niet als die naar buiten wordt gereden. Met haar mooie grijze haren en lichte brilletje kijkt ze nog monter de wereld in. Ze herkent al de mensen om haar heen die altijd veel voor haar betekenden en burgemeester Annemiek van de Ven heet haar welkom op het plekje aan de Lensheuvel waar haar geschiedenis geschreven werd.
Ze was ooit de jongste in een gezin van tien kinderen en ging al op haar veertiende naar de modevakschool om een echt vak te leren. In 1939 ging ze als coupeuse aan de slag in een confectieatelier, maar toen al bekommerde ze zich intensief om alle neven en nichtjes om haar heen. Pas op 50-jarige leeftijd leerde ze de liefde van haar leven kennen met wie ze uiteindelijk zeventien jaar getrouwd bleef. Na het afscheid van haar man ging ze verder waar ze goed in was: zich veel om andere mensen bekommeren. Ze breidde als lid van Wereldwijd honderden truien en vesten voor de kinderen in de armere landen en leverde zo een bijdrage aan het missiewerk van dorpsgenoten daar. Maar ze speelde ook toneel en hield van zingen, ooit schreef ze zelf nog een aantal liedjes.

Maar de rode draad in haar leven was en bleef het geloof. Ze was altijd een trouwe bezoeker van de eucharistievieringen en toen het niet meer mogelijk was om daar fysiek naar toe te gaan ontdekte ze radio Maria.
Tot vorig jaar woonde ze nog in haar eigen huisje in de Lensheuvel maar toen de 100 jaar in zicht kwam had ze toch net iets meer zorg nodig. Begin van dit jaar zag het er even naar uit dat ze 9 mei niet zou gaan halen en ging het slechter met haar. Maar, veerkrachtig als ze is, krabbelde ze toch weer op. Ze beseft dat bij oud worden ook het nodige geluk komt kijken, maar haar grote geheim om zo oud te worden wil ze toch nog wel delen: elke ochtend een gebakken eitje. Dat wordt nu in het Bladelse zorgcentrum Huize Moors voor haar gebakken en daar is ze iedereen nog elke dag dankbaar voor.
Als het doek haar naam met geboortedatum op het door de gemeente geschonken bankje onthuld wordt, kijkt ze blij de kring rond, het lang-zal-ze leven prevelt ze zelf nog mee. Haar geschiedenis kreeg er met dit bankje weer een mooi hoofdstuk bij.