Kempen tv 25 jaar
Van oude video naar beeldbuis van De Kempen

September 2020

Streekomroep Kempen tv bestaat 25 jaar en viert dat met speciale uitzendingen in de maand oktober.
Steenselnaar Henk Klaassen was in 1995 een van de personen die aan de basis stond de Kempische omroep die al tal van huiskamers bereikte. ,,We hadden een videoclub die onder leiding van Maarten Dirkx in de gemeente Eersel filmpjes maakten. Een keer per week gingen we met een videorecorder naar de zendmast in Eersel, waar bij een van de landelijke zenders de stekker eruit getrokken werd om zo een compilatie van onze filmpjes te uploaden.”
Maar het werd steeds professioneler en in 25 jaar groeide Kempen-tv verder. Nu zijn er zeven dagen per week filmpjes van activiteiten uit de vier Kempengemeenten Bladel, Eersel, Bergeijk en Reusel-De Mierden te zien op het eigen tv kanaal.
Er is een vaste kern van filmers die in overleg met verenigingen en organisaties filmpjes van activiteiten maken, maar er worden ook al tal van programma’s op eigen initiatief gemaakt. Zo was er vier jaar lang het maandelijkse Kempisch uurtje met reportages en interviews over het wel en wee in de hele Kempen.
,,Maar toen Corona uitbrak waren we bang dat wij geen items meer hadden om uit te zenden, terwijl er tal van mensen de hele dag thuis zaten,” zegt Walter Ansems uit Hoogeloon. ,,We begonnen gewoon de straat te filmen en maakten zo een rondgang door alle Kempische dorpen. We plaatsen er leuke muziek bij, we kregen er duizenden positieve reacties door.”
De uitzendingen in Coronatijd kregen nog een vervolg, zo wordt er op zondag regelmatig een kerkdienst uitgezonden, met de intentie om dat wekelijks te gaan doen.
,,Wij proberen om alle groepen uit de samenleving in beeld en aan het woord te brengen,” zegt Bladelnaar Ad van Korven. Hij zet wekelijks de gemaakte filmpjes op een rij, zodat ze op het tv-kanaal gezet kunnen worden. Dat zijn niet alleen de leuke dingen uit de samenleving. Zo werken de filmers Wil de Koning en Jan Dirkx nu aan een serie over het levenseinde, waarbij geïnterviewd wordt door Bergeijkenaar Piet Lepelaars, die zelf terminaal is.
Van Korven: ,,We hebben ook een samenwerking met PIUS X-tv om jongeren de ruimte en een podium te geven. Er zijn vaste rubrieken zoals de verzamelaar uit De Kempen, er loopt nu een serie over wielrennen in de Kempen en er is een samenwerking met PSV-tv. Ook is er de Kempische kok Simon van Hoppe, die op zoek gaat naar oude Kempische gerechten.”
Kempen tv draait geheel op vrijwilligers en die mogen zich altijd nog melden: zowel voor, als achter de camera of voor de techniek. Aanmelden kan via redactie@kempen tv.nl
In de feestmaand oktober worden er van maandag tot en met donderdag filmpjes uit de periode 2005-2010 getoond.