Reunie met 600 leerlingen uit 40 leerjaren 
Maria Rijken 100 jaar

april 2024Elk feestje moet je vieren, is een oud Brabants gezegde. Maar wat als je niet op  je eigen feestje staat te kijken? En wat als je dan ook nog zelf 100 jaar wordt? Om voor Maria Rijken uit Hooge Mierde een feestje te organiseren zat er slechts één ding op: ze moest verrast worden. En verrast was ze toen ze zag dat er maar liefst 600 oud leerlingen op haar feestje  aanwezig waren.
Haar mooie grijze haren keurig opgemaakt en twee heldere ogen die  de wereld om haar heen nog goed waarnemen. De leerlingen die ooit bij juf Maria Rijken in de klas zaten, kennen haar als een mooie, statige vrouw.  “Zij kon het waarderen als je de goede dingen deed,” herinnert Jan van Gestel  (nu Hilvarenbeek) zich. Hij zat in het schooljaar van 1967 bij haar in de klas en heeft er goede herinneringen aan. Jeanne versteijnen-Van de Voort  heeft ook haar goede herinneringen aan de eeuweling, maar herinnert zich ook dat er wel eens strafwerk uitgedeeld werd. “Er is ook veel veranderd,” stelt ze vast, tegenwoordig is de benadering van leerlingen anders. Dat er veel om haar heen veranderde ziet Maria zelf ook als ze haar ogen langs al haar gasten laat gaan. Ze moet even kijken om Geert Jansen te herkennen en haar ogen lichten op als ze Piet Kuijken ziet die haar groet: hij is op dezelfde dag jarig als zijn oude juf. Maria begon haar schoolloopbaan in Hoogeloon, maar rond de bevrijding in september 1944, kwam ze naar haar eigen Hooge Mierde. Ze kreeg aanvankelijk de eerste en tweede klas onder haar hoede, maar gaandeweg zag ze ook de hogere klassen in de schoolbanken aan zich voorbij komen. Naast het onderwijs zette ze zich in voor sociale activiteiten, zo was ze betrokken bij de organisatie van zorgcentrum Lindenhof in Lage Mierde.


Maar op haar 62-ste kon ze de deur van de school dicht trekken om het rustiger aan te doen. Ze woonde een groot deel van haar leven bij haar zus  in huis en na diens overlijden bij haar neef. Ze bleef altijd betrokken bij de mensen in haar directe omgeving, maar ging de belangstelling  van buitenaf zoveel mogelijk uit de weg. De reünies van de verschillende schoolklassen waren daar uitzonderingen op, want daar was ze een graag geziene gast. “Wel mooi dat wij nu een keer haar gasten zijn,” zegt Peter van Gisbergen. Hij zat in  het schooljaar 1956 bij juf Rijken, die toen net overgestapt was naar de derde klas.  De schoolloopbaan van Maria omvatte zoveel jaren, waardoor het voorkwam was dat ze drie generaties uit één familie in de klas had.Nu ze op haar oude dag rustig haar leventje leidt, zijn er nog veel kleine dingen waar ze van kan genieten. Zo kijkt ze elke avond om 20.00 uur naar het programma Goede tijden en dat net een van de acteurs (Wilbert Gieske) haar in een video feliciteerde, maakte haar extra blij. Twee dagen na haar verjaardag kreeg het feestje nog een vervolg toen ze van de gemeente Reusel-De Mierden een bankje aangeboden kreeg. Het bankje staat – hoe kan het ook anders-  in de nabijheid van de school die ze veertig jaar diende.