Miet Geboers 100 jaar


september 2023

Miet krijgt een mooi bloemetje van burgemeester Wouters van Eersel

De mijlpaal bereiken om 100 jaar te worden, het lukt steeds meer mensen tegenwoordig. Zo vierde de in Lage Mierde ingeschreven Miet Geboers afgelopen week haar eeuwfeest. Maar doordat zij op dit moment in een zorgcentrum in de gemeente Eersel woont, terwijl ze ingeschreven is in Reusel-De Mierden, leek ze even achter het net te vissen met een aandenken. Maar burgemeester Wim Wouters (Eersel) loste het persoonlijk op en kwam met zijn ambtsketting om een megabos bloemen in zijn handen op bezoek.
Op de Bolle Akker in Vessem oogt alles vredig en mooi. De wind blaast enkele blaadjes weg, de Alpaca zoogt haar jong en de konijnen ravotten in de kleindierenren. Dat het in de wereld buiten dit rustieke plekje soms touwtrekken is tussen instanties gaat (gelukkig) aan de bewoners hier voorbij. De broers en zussen Houben uit Lage Mierde weten daar alles van, want zij dragen de zorg voor hun tante Miet, die zelf altijd ongetrouwd bleef en daardoor geen eigen kinderen heeft. Toen er enkele weken terug een bericht binnen kwam van de gemeentes Eersel (waar Miet woont) en Reusel-De Mierden (waar ze ingeschreven staat vanwege het postadres voor haar verzorgers/nichtjes) onderling gingen overleggen wat een passend cadeau zou kunnen zijn leek alles goed te komen. In Eersel kan een 100 jarige uitzien naar een boom met plaquette en Reusel-De Mierden plaatst een bankje zoals eerder voor de Lage Mierdse Roos van der Staay of de drie gezinsleden van Gisbergen in Hooge Mierde. Maar na dit bericht werd het stil, doodstil. Terwijl de datum van haar 100-ste verjaardag naderde (vrijdag 15 september) klommen haar verzorgers in de telefoon om erachter te komen dat de initiatieven ergens in een bureaula waren blijven liggen. Boom of bankje? De gemeente Reusel-De Mierden wil desgevraagd nog wel eens nagaan wat nu precies de spelregels zijn bij het bereiken van de 100 jaar, maar bij de gemeente Eersel vond burgemeester Wim Wouters het welletjes. Hij kwam met zijn ambtsketting om en een grote bos bloemen persoonlijk op verjaardagsbezoek. Miet begreep nog goed wat er om haar heen gebeurde en met trots liet ze iedereen de kaart zien die ze op de ochtend van haar verjaardag kreeg: een persoonlijke brief van de Koning met daarbij een mooie foto van Willem-Alexander en Koningin Maxima. Bij de Bolle Akker werd het feest op gepaste wijze gevierd. De locatie was voor het eerst in haar 12,5-jarig bestaan middelpunt van een eeuwfeest en de eeuweling zelf liet het allemaal gelaten op zich afkomen. Miet werd geboren in Oost Brabant in een boerengezin van 2 meisjes en 3 jongens. Ze pakte thuis op de boerderij mee aan, maar in de liefde vond ze nooit haar geluk. Later ging ze werken in de confectie en ze koestert de contacten met haar neven en nichten, zoals de vier die nu in Lage Mierde wonen. Ze maakte vele mooie reizen in haar leven, zo ging ze meerdere keren naar Lourdes. Maar aan haar laatste reis is ze nog niet begonnen. Ze geniet nog elke dag van het leven op de zorgboerderij en hoopt ook nog enkele jaren van de zorg van de neven en nichten te mogen genieten.
De gemeente Reusel-De Mierden laat in een reactie weten dat het plaatsen van een bankje nooit speelde in deze situatie omdat Miet nooit in die gemeente woonde. Met het bloemetje van burgemeester Wouters van Eersel vinden ze het sympathiek opgelost