Jubileum anders voorgesteld
Piet de Kort zet na 40 jaar de staf in de hoek

December 2020

De week die voor hem al veertig jaar het hoogtepunt van het jaar is, is dit jaar leger dan ooit. Al die tijd stond in de week van 5 december een groot kruis in zijn agenda, maar voor (hulp)sinterklaas Piet de Kort (72) uit Reusel zou dit lege jaar ook zo maar zijn afscheid kunnen betekenen. Nu er door Corona geen klasse-activiteiten plaatsvinden op ‘zijn’ school De Torelaar, gebruikt hij de tijd om te herstellen want door fysiek ongemak was het toch al twijfelachtig of hij dit jaar zijn rol had kunnen vervullen.
,,Op mijn 32-ste werd ik door mijn broer gevraagd om op de toenmalige Mariaschool de rol van (hulp) sint te vervullen. Kom ik daar op school, staat daar een klein meisje die iets achter bleef bij de rest. Ze kwam naar me toe en fluisterde ‘Sinterklaas ik houd heel veel van u’. Mijn hart smolt weg en dat is nooit overgegaan.”
In de Veertig jaar dat hij zich inleefde in de rol van de Goedheiligman, werd er door het team van de school, die enkele jaren terug transformeerde tot De Torelaar, creatief meegedacht hoe hij ten tonele kon verschijnen. Hij lag daar ‘s morgens al in bed toen de kinderen de school binnen kwamen, andere keren arriveerde hij met een sjees of met een zijspan. ,,Ik merkte wel dat de kinderen in de loop van de tijd vrijer werden en meer vragen durven te stellen,” zegt hij. ,,Maar het geloof in Sinterklaas is iets van alle tijden. Eens komt er een knul van een jaar of acht naar mij toe en zegt hij ‘sinterklaas, hier heb ik een bussel hooi en een mand met wortelen, dat is iets te vreten voor het paard.”
Als Piet, ook in het dagelijkse leven getooid met witte snor en baard, erover vertelt gaan zijn gedachten weer terug naar al die mooie momenten. Dan komen de pretlichtjes weer in zijn ogen en fleurt hij op. Maar hij kan er ook niet omheen dat de dagen nu donker en grijs zijn, nu hij door fysiek ongemak op de bank zit en de schoolactiviteiten rond 5 december aangepast zijn.
,,Ik neem het leven zoals het is,” zegt hij zacht. ,,In de 42 jaar dat ik bij de gemeente Eindhoven werkte had ik een druk leven, met muziek, creatieve hobby’s en dan het jaarlijkse optreden als hulpsint. Nu blijft het stil, een echt afscheid als Sint zit er zelfs niet in.”