To Hendrikx (96) geniet al vele jaren van de diamanten KBO

November 2021


Tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw kenden de dorpen in deze regio weinig verenigingen. Er was een boerenbond en een vrouwenbond en in de iets grotere dorpen een harmonie. Maar als je ouder werd kwam je nauwelijks nog verder dan de rand van de kachel. Tot er rond 1960 de eerste KBO-afdelingen kwamen, waardoor ook de ouderen zinvolle activiteiten kregen. To Hendrikx uit Lage Mierde is maar wat blij dat zij hieraan deel kon nemen.
“Het begon met de generatie van mijn ouders,” blikt ze terug. Ondanks haar hoge leeftijd volgt ze nog alles wat er om haar heen gebeurt en meerdere keren per week sluit ze zelf nog aan bij activiteiten van de KBO Lage Mierde.
“Mijn ouders Peerke en Marie Peijs begonnen in de beginjaren zestig aan hun oude dag en ze waren maar wat blij met de toen nieuwe ouderenvereniging. Ook al was het in het begin weinig meer dan kaarten en af en toe gezamenlijk fietsen, ze genoten er wel van. Hierdoor ontmoetten ze weer mensen en kwamen ze achter de kachel vandaan.”
Ook To zelf, die al bijna dertig jaar weduwe is, genoot vanaf haar vijftigste van de activiteiten van de KBO. “Ik heb samen met Roos van der Staay jarenlang de werkgroep Activiteiten gevormd,” blikt ze terug. “Roos is nu 100 jaar en zij doet het begrijpelijk wat rustiger aan. Nu organiseer ik niet meer de activiteiten, maar neem er wel aan deel, zoals het maandelijkse ouderendiner.”
To is, voor zover ze weet, nu de oudste inwoner van Lage Mierde (Roos vd Staay woont inmiddels in Bladel) en weet waar ze over praat. Met al haar levenservaring heeft ze veel opgestoken in het leven. “Ik heb van veel dingen nog herinneringen en weet nog precies wat er in elke periode van mijn leven gebeurde,” zegt ze. “Ik trouwde aan het einde van de oorlogsjaren en ging bij schoonouders in wonen, maar ons huis in Reusel brandde af. Daarna kwam ik met mijn man Jan naar Lage Mierde, het dorp waar ik ook geboren ben. Eerst in het Vloeieind en daarna de Kloosterstraat. Ik heb er goede herinneringen en ook al ben ik nu vijf kinderen, tien kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen verder, ik geniet nog elke dag van het leven.”
To woont nu in een beschutte woning, ook in de Kloosterstraat en leest nog elke week de Hilverbode. Ze vult haar dagen met lezen, haken, breien en één dag per week gaat ze naar een georganiseerde opvang voor activiteiten.
Ze herkent nog de mensen om haar heen en houdt bij wat er in het dorp gebeurt. Daarom weet ze ook precies wat er gaat gebeuren met het jubileum van ‘haar’ KBO. In het voorjaar van 2022 is er een feestweek, maar de aftrap van het diamanten feest is met het optreden van de Parelmuzikanten op 12 december (vanaf 13.30 uur). Dit kan door iedereen bijgewoond worden, vooraf aanmelden is wel nodig (tel 013-05092377) en de entree is er vijf euro.
De KBO Lage Mierde heeft haar thuisbasis in gemeenschapshuis De Ster, de activiteiten worden door de ruim honderd leden steeds goed bezocht en het meeste organiseren ze zelfstandig. Bij enkele activiteiten wordt samengewerkt met de KBO’s uit de buurdorpen Hooge Mierde en Hulsel en soms zelfs Reusel.