Gemeente stelt eisen bij
Schot in herontwikkeling sigarenfabriek Lage Mierde

November 2023


De herontwikkeling van de Draaiboom 1-7 in Lage Mierde komt weer een stap dichterbij doordat de gemeente duidelijkheid heeft gegeven over het sociale deel van het project en de bijdrage aan het vereveningsfonds.
Reuselnaar Patrick Coppens (Cotax transport) nam twee jaar terug het initiatief om de voormalige sigarenfabriek (Jamayca Cigars) te slopen en nieuwe wooneenheden te bouwen. Over het aantal wooneenheden hield hij nog lang de kaarten tegen de borst en over de maatschappelijke meerwaarde was hij nog in overleg met de gemeente Reusel-De Mierden. Met de afspraak om te komen tot acht betaalbare woningen en vier huurwoningen wordt het plan concreter. Door af te zien van de verplichting voor een bijdrage in het Vereveningsfonds Sociale Woningbouw kan het plan verder uitgewerkt worden.
Het sigarenfabriekje dat de laatste decennia alleen nog in gebruik was als woning, ligt in Lage Mierde pal langs kerk en kerkhof en het verkeert in vervallen staat. Afgeschermd met grote bouwhekken is het een open wond in het centrum van Lage Mierde waar ongedierte vrij spel heeft. De Dorpsraad uitte eerder al haar zorgen over de lelijke open plekken in het centrum van Lage Mierde, waar dit er zeker een van was.
Reuselnaar Coppens zag kansen voor herontwikkeling op deze locatie met zijn vastgoedtak Voortseburgh BV, maar het ging hem ook aan het hart dat er in Lage Mierde maar beperkt mogelijkheden waren voor betaalbaar wonen. Hij startte het plan op in de hoop snel te kunnen starten, maar ook wetende dat er een flinke kluif ligt mede door beperkte capaciteit bij de gemeente.
Hij hoopt nu nog dit jaar de vergunningen rond te krijgen en hoopt ook snel verder in gesprek met de omgeving te gaan om wensen en behoeften te peilen. Over de inpassing in de groene ruimte hoeven die zich geen zorgen te maken want in de overeenkomst met de gemeente is vastgelegd dat er 75 vierkante meter aan groen per woning komt en minstens zeven bomen. Als alles meezit hoopt Coppens er in 2024 de eerste schop in de grond te steken.
Cees Paridaans van de werkgroep wonen binnen de Dorpsraad vindt het een goede ontwikkeling dat er in het dorp betaalbare woningen bijkomen. Ook dat er op minstens één van de toegangswegen naar het centrum een lelijke open plek verfraaid wordt ziet hij positief. “Als daarna ook nog Lindenhof aan de Kloosterstraat en De oude Ster aan de Bernardusweg opgepakt worden ziet het er binnenkort weer een stuk frisser uit,” kijkt hij vooruit.