Van hotel tot brasserie
La Gare in andere handen

november 2023


De gebroeders Erwin en Johan van den Borne gaan als nieuwe eigenaar grand café/brasserie La Gare aan de Wilhelminalaan in Reusel een doorstart geven. De huidige uitbater, Natalie de Laat, spoelt er op 17 december haar laatste glazen.
La Gare kent al een rijke historie. Toen vanaf 1892 de tram door Reusel kwam te rijden, maakte die een stop bij de centraal in het dorp gelegen Taveerne die vervolgens de naam Tramhalte kreeg.
De taveerne werd gerund door Koopke Peeters die vier dochters had. In 1915 verhuisde hij naar Veldhoven en nam Gustaaf Vervaet het pand over. Hij sloopte het, bouwde het opnieuw op en ging voor een nieuwe naam te rade bij de fraters.
Die hadden in Reusel net een gymnasium opgezet en zij kregen veel leerlingen van buiten Reusel, vaak kinderen die uit Nederlands-Indië kwamen. Omdat er met die kinderen vaak ouders meekwamen die tijdelijk onderdak zochten, was er behoefte aan verblijfsaccommodatie. Vervaet doorzag dit en voegde een hotelfunctie toe aan het nieuwe gebouw. Met de nieuwe naam Palmboom moesten de gasten herinnerd worden aan het tropische Indië.
Tijdens de bezetting door de Duitsers hebben er de soldaten van de Luftwaffe nog hun logement gehad.
Het pand veranderde in de loop der jaren vaak van eigenaar, veelal in handen van Reuselse ondernemers zoals Govert Bus, Peer Hoeks en Leo Somers. Ook veel verenigingen hebben in het pand lange tijd hun thuis gehad. Zo was het lange tijd de thuisbasis van fanfare Concordia, de Esperanto club en het schuttersgilde. Ook het kermisterrein grensde jarenlang aan de Palmboom. De schommel en de mallemolen stonden dan aan de westzijde van het hotel en de kermiskramen aan de noordzijde langs de Wilhelminalaan.
Aanvankelijk was de hotelfunctie de meest in het oog springende functie, maar vanaf de jaren 70 werd het vooral een disco waar menige liefde ontstond.
Met La Gare kwam de functie van restaurant (brasserie) meer op de voorgrond en die naam is een knipoog naar de oude Tramhalte. In de huidige functie van brasserie zijn de maandelijkse pubquizzen vermaard die Natalie de Laat er houdt.
De gebroeders Van den Borne bewegen zich meer en meer in de Reuselse vastgoedwereld. Eerder kochten ze al het pand aan de markt in Reusel waar destijds Blokker zat, nu de DA-drogist met enkele kleinere zaken en appartementen erboven.
Via meldingen op hun sociale media laten ze weten met een nieuwe uitbater in gesprek te zijn en het zal daarvan afhangen wat de nieuwe functie, maar vooral ook de nieuwe naam van het gebouw wordt.