Hoogste punt bereikt
Nieuwbouw De Kei vordert

februari 2024


Met het hijsen van de gemeentevlag zag wethouder Peter van de Noort gisteren het hoogste punt van de nieuwbouw van het Reuselse gemeenschapshuis De Kei. Beheerder Joost Geevers maakt al vanaf medio oktober de eerste boekingen, maar nog wel met een slag om de arm want de opleverdatum staat nog niet vast.
Het bereiken van het hoogste punt was meteen de aanleiding om het publiek een inkijkje te geven in de bouw. Gisteren, maar ook vandaag (zaterdag van 12.00-16.00 uur) geven architect, bouwers en projectleiders tekst en uitleg aan het publiek.
,,Een van de belangrijkste uitgangspunten was om het gebouw nog meer dan voorheen te betrekken bij de omgeving,” zegt architect Pieter Keeris. ,,We hebben dat vorm gegeven door de bar in de nieuwe foyer dichter naar de straat te brengen. Vanuit die foyer kun je straks meerdere functies bedienen, zoals Visit en de bibliotheek. Vanaf de bar en vanuit de foyer, die groter is dan bij de oude Kei, kijk je via een grote glaspartij de straat op.”
Keeris vindt ook dat er juiste keuzes gemaakt zijn met de ambitie van de nieuwbouw. ,,In grootte en kosten blijven we achter met Bladel en Hapert,” zo vergelijkt hij. ,,Maar binnen de contouren die beschikbaar waren hebben we de ruimtes efficiënt kunnen benutten.”
,,We verwachten dat de mensen straks nog makkelijker binnen lopen dan voorheen,” zegt wethouder Peter van de Noort. ,,Voor we met deze bouw begonnen was er een flinke afweging: blijft de Kei op deze plek en wordt het nieuwbouw of verbouwing. Toen de Raad in 2019 het besluit nam voor nieuwbouw gingen de vaste gebruikers tijdelijk naar elders, zoals het gemeentehuis.
In dat gemeentehuis probeert beheerder Joost Geevers de voortgang voor de gebruikers te bewaken. ,,We kunnen nu de mensen bedienen vanuit de gemeentelijke kantine en ik maak al boekingen voor in de nieuwbouw dit najaar.”
,,Echt grote tegenvallers zijn er in het bouwproces nog niet geweest,” zegt  algemeen projectleider Dietmar Schrijnenmakers. ,,Het enige wat tegenviel was het weer, maar daar hadden meer mensen last van.”
In de bouw is met linten een looproute uitgezet voor bezoekers. Gerrit van de Wouw van de heemkunde deelt briefjes uit om bezoekers te attenderen op de tentoonstelling van de heemkunde over de geschiedenis van De Kei die op dit moment in het gemeentehuis opgesteld staat. ,,Wij krijgen als heemkunde straks ook een eigen ruimte,” licht hij een tipje van de sluier op. ,,We hebben zelf mee mogen denken in de vormgeving en ook al moeten we in meters terug, het is wel prettig dat we hier blijven.” 
In de nieuwbouw komt ook een dagbesteding van Zorg in Oktober, op de eerste verdieping komt ruimte voor dans en ballet en op de begane grond zal een biljart niet ontbreken. Bij de grote zaal komt opnieuw een balkon, maar anders dan in de oudbouw kan dat balkon in de toekomst ook nog als aparte eigen ruimte gebruikt worden.
De kinderen van groep twee van de Klimop liepen ook met juf Joyce aan de hand door de nieuwbouw. ,,We hebben op school het project bouw en dit bezoek past daar mooi in,” zegt ze. Op haar vraag aan de kinderen of ze weten wat pur is? ,,Dat is iets waar je af moet blijven,” zegt een van de kinderen.