Nieuwe kapel op begraafplaats
Pastoor van Dijk met treifel, voegspijker en wijwaterkwast aan het werk

Mei 2024

 

De begraafplaats Hooge Mierde kan binnenkort over een eigen kapel beschikken. Na samenvoeging van vier parochies in Reusel-De Mierden en het sluiten van de kerken, kon er geen kaarsje meer branden voor de overledenen. In Lage Mierde en Hulsel kwamen er al eerder kleine bouwwerken op de begraafplaatsen, Hooge Mierde kon niet achterblijven.
Met een stevige veeg legt pastoor David van Dijk de eerste steen van de nieuwe kapel op de begraafplaats Hooge Mierde vast. Nu de steen stevig ingemetseld is kan de nieuwe kapel verder afgebouwd worden en vanaf 22 september kunnen er de kaarsjes branden.

Begraven op het parochiekerkhof was vele jaren de enige optie als laatste rustplaats voor de gelovigen. Maar tijden veranderen, parochies fuseren en perken hun activiteiten in. Cremeren wordt meer populair en ook begraven in de natuur rukt op. Maar toch blijft er de aandacht voor het parochiekerkhof, zoals ook in Hooge Mierde. Als eerbetoon aan de nabestaanden die er al langer begraven liggen of omdat je er nog steeds zelf voor kiest.
Om de bouw mogelijk te maken sloegen de mensen van de Clemensparochie en de Dorpsraad Hooge Mierde de handen ineen. Er werd een werkgroep geformeerd en er werden middelen gezocht om een kapelletje te bouwen. Hans van Gisbergen uit Lage Mierde maakte een ontwerp, waarna de schop de grond in kon. De Hooge Mierdse bouwbedrijven (D’n ‘blauwe’ en de ‘gele’) sloegen de handen ineen en tal van vrijwilligers gingen aan de slag. Zo wordt er op dit moment nog een oud Mariabeeld opgeknapt en krijgen de glas-in-loodramen vorm.
Het kapelletje is opgebouwd uit degelijke materialen zoals een eiken kap en een leiendak. Electraspecialist Bert van den Hout zorgde voor alle electra aansluitingen zodat het gebouwtje nog verlicht kan worden. Nadat de pastoor afgelopen zaterdag eerst de eerste steen met cement verankerde, gaat de borstel in het gewijde water en even later vliegen de druppels wij-water over de kapel. Frans Paridaans was samen met Piet Wissink de verbindende schakel tussen de Dorpsraad Hooge Mierde en het kerkbestuur van de Clemensparochie waardoor de kapel er kon komen. Maar Kees van Gool, ook een van de initiatiefnemers, overleed anderhalf jaar terug en kan de opening niet meer zelf meemaken. Zijn graf staat nu bij de ingang van de kapel, waardoor hij er toch nog een beetje bij kan zijn. Kees was zich er al bij het allereerste begin van bewust dat de aloude Calvariberg zou moeten wijken en zelfs de grafplaat van het graf van Pastoor Muselaers moest tijdelijk naar een andere plek (maar komt later weer terug).
De komende maanden wordt de kapel verder afgebouwd, waarbij er vooral veel werk ligt om de verharding goed uit te voeren. De werkgroep kreeg hier een mooie opsteker doordat de gemeente Reusel-De Mierden de vrijkomende stenen uit het Dorpsplein van Lage Mierde hiervoor schonk. Op 22 september komt Bisschop De Korte de kapel officieel openen.

Antonius

Voor iedereen die in Hooge Mierde zijn autosleutels verliest is er ook nog goed nieuws want in de kapel komt naast een groot Mariabeeld nog het beeld van de Heilige Antonius van Padua. Behalve dat plaatsing van dat beeld een aardige bijdrage opleverde, is het ook de patroonheilige van iedereen die zijn sleutels verliest. “Ook die mensen kunnen hier hun kaarsje op komen steken,” zegt Jos Heesters van het kerkbestuur. De kapel is eigendom van de Clemensparochie, waar ook Hooge Mierde onder valt. Lokale vrijwilligers zullen de kapel blijven onderhouden en zorgen voor het dagelijks openen en sluiten.