Peter Heuvelmans blaast oude droom nieuw leven in
Huis van de toekomst opnieuw op tekentafel

Mei 2021



De woningnood stijgt de komende jaren naar recordhoogte, insiders hebben het over een tekort dat op kan lopen tot honderdduizenden woningen. Hierdoor komen met name jongeren erg moeilijk aan een betaalbare woning en dreigt ook het tekort aan beschikbare grond voor de woningbouw een probleem te worden. Peter Heuvelmans (78) uit Lage Mierde maakte al 47 jaar terug een ontwerp (Living Blocks) waar toen de koninginnen Fabiola (België) en Juliana naar kwamen kijken, maar tot een uitrol van zijn ontwerp waarmee hij op beurzen in Nederland en België stond, kwam het nooit.
Maar toen hij onlangs een tv-uitzending zag van het VPRO-programma Tegenlicht, waarbij opgeroepen werd om voorbeelden voor betaalbare huisvesting in te sturen, ging bij hem een lichtje branden. Zo’n ontwerp maakte hij jaren terug al. Hij zocht een compagnon om het opnieuw digitaal te verbeelden en stuurde het in voor een prijsvraag die nu loopt.
Veel dingen in het leven van Peter Heuvelmans zijn groots, maar hij beseft terdege dat ook zijn leven beperkingen kent. Daarom ziet hij het project van de Living Blocks om betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken als zijn laatste kunstje. Hij verwacht niet om er zelf geld mee te gaan verdienen, nu zijn z’n drijfveren meer gericht om een mooiere wereld achter te laten en met name het milieu gaat hem daarbij na aan het hart.
“We moeten met zijn allen zuinig zijn op de ruimte die we hebben,” zegt hij. Het zijn woorden die recht uit zijn hart komen en woorden die soms wel tegendraads zijn in de wereld waarin hij eerder leefde. Jarenlang werkte hij als architect en interieurontwerper waar de woorden ‘groter en meer’ leidend waren.
Nu gaat het hem meer om het kleine en het duurzame en is hij meer de aanhanger van het hedonisme: de kunst van het leven en de kunst van het genieten.
“Het ontwerp dat ik destijds had en nu weer nieuw leven in heb geblazen is een appartement van 60 vierkante meter met daarin twee slaapkamers, maar vooral ook met een balkon waar niemand van je buren uitzicht op heeft. Het is een veelzijdig toepasbare woonoplossing voor iedereen want de woningen zijn realiseerbaar als studio’s, Tiny Houses, studentenkamers, starterswoningen, seniorwoningen, vrijstaande woningen en penthouses. Met wat aanpassing zijn ze zelfs uit te bouwen tot vrijstaande villa’s. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor recreatiewoningen, appartementencomplexen en zelfs verzorgingstehuizen. Kortom, een concept met vele mogelijkheden.”
Heuvelmans benadrukt dat het geheel seriematig gemaakt moet kunnen worden, waarbij zoveel mogelijk in prefab gewerkt wordt.
“Ik heb nu een ontwerp gemaakt met zeventien bouwlagen, waarbij op elke laag acht woningen staan,” zegt hij. “In totaal kom je dan tot een woontoren van 136 woningen.”
Maar ook al gaat het om een plan waar hij de basis al van had liggen, voor de prijsvraag die vanuit Tegenlicht uitgeschreven werd was het toch nog kort dag. Voor het insturen van het ontwerp had hij slechts enkele weken, daarom moest hij met zijn nieuwe compagnon Hidde Engwerda vol aan de bak.
“Het was echt bij toeval dat ik deze jonge Reuselnaar tegen het lijf liep,” blikt hij terug. Hidde staat op het punt waar ik zelf 47 jaar terug stond en hij is goed in datgene wat mij nu boven mijn pet gaat: mooie ontwerpen verbeelden in een presentatie. We hebben enkele weken intensief met elkaar opgetrokken, waarbij we zelfs met kleine houten blokjes gingen stapelen om te kijken of het ontwerp goed in elkaar te puzzelen was. Het was een race tegen de klok maar we hebben ons project tijdig in kunnen sturen.”
Heuvelmans is er voorstander van om de woningen, als die ooit gebouwd gaan worden, geheel ingericht op te leveren. “Doordat in zo’n geval rechtstreeks van de producent betrokken kan worden, kan de totaalprijs enorm gedrukt worden,” zegt hij. “Uiteindelijk gaat het erom een betaalbare woning neer te zetten, waarbij de totale foodprint zo beperkt mogelijk is. Zo’n project van 136 appartementen dat we nu ingediend hebben neemt niet meer dan 600 vierkante meter in beslag. Dat is net zoveel als voor één villa!.”
Heuvelmans en Engwerda volgen nu de stemming van de ingediende ontwerpen die via facebook verloopt.
Het publiek kan nog tot en met 5 mei een stem uitbrengen. Daarna gaat een vakjury met de inzendingen aan de slag en uiteindelijk komt er één winnaar uit waar een documentaire van wordt gemaakt om het verder toe te lichten.
Het ontwerp van de Lage Mierdenaar staat op dit moment 12-de in de ranking van de stemmen, in totaal waren er enkele honderden inzendingen.
Stemmen kan via de link https://www.facebook.com/100009450712366/posts/3006436429681351/?d=n