Nieuw zorg op locatie Lindenhof
Niet alles wat er blinkt is goud (3)

September 2020

De voorgaande twee weken verhaalden we over de goudschat van Lage Mierde die er nabij het voormalige klooster (nu Lindenhof geheten) aan de Hoosemanstraaty/Kloosterstraat  gevonden werd. Maar nu weer even terug naar nu, want de bouw op deze locatie gaat binnenkort een nieuw leven tegemoet.
Als op 1 oktober de gelijknamige zorgorganisatie (Oktober) de sleutels van zorgcomplex Lindenhof aan de Kloosterstraat in Lage Mierde aan Arcade Capital overhandigd, kan er weer gebouwd worden voor de zorg. Op de locatie waar tot voor kort de bejaardenzorg uitgevoerd werd door Zorg in Oktober, toen nog onder de naam RSZK, komen nu twintig wooneenheden voor mensen met een beperking en evenzoveel voor dementerende ouderen. Op de bovenste laag van het nieuw te bouwen gebouw komen vijftien sociale huurwoningen.
De dorpsraad van Lage Mierde, die steeds nauw betrokken is bij de ontwikkeling van het pand, heeft onlangs de inwoners in een klankbordbijeenkomst bijgepraat.
“Het is een goede zaak dat er weer schot komt aan de Kloosterstraat,” zegt Cees Paridaans van de Dorpsraad. “Het gebouw staat nu enkele jaren leeg en we snappen dat plannen maken tijd kost. Maar het heeft voor iedereen een meerwaarde als er op dit plekje in het centrum weer leven komt.”
Voor het pand, dat nog een uitvloeisel is van het oude klooster waar zelfs de straat naar is genoemd (Kloosterstraat), werd al in 1903 de eerste steen gelegd. Het kende veel gebruikers, zoals ook een school en kreeg zo’n veertig jaar terug de huidige vorm en functie als zorgvoorziening. De kapel met klokkentoren is een van de nog oorspronkelijke onderdelen, wat dat voor de Mierdenaren van betekenis is.
“We zijn blij dat die kapel behouden blijft,” zegt Paridaans. “Het is een karakteristiek punt als je vanuit die zijde het Dorpsplein nadert.”
In het nieuwe plan gaat de organisatie Vagozo/Icare2 zorgen voor de uitvoering van zorg voor dementerenden die er komen te wonen.
De mensen met een beperking worden door Amarant begeleidt, zij maken nu gebruik van het voormalige gemeentehuis aan het dorpsplein.
Op het terrein aan de Kloosterstraat zijn er nog een aantal aanleunwoningen die bewoond bleven toen de rest van de zorg naar andere locaties van RSZK vertrok, voor hen blijft Wooninc de verhuurder. Deze woningen hebben inmiddels hun eigen voorzieningen, zoals een traplift, en kunnen daardoor zelfstandig blijven bestaan.
De vijftien huurwoningen gaan in de categorie sociale huur vallen, met een maximale huur van 670 euro, waardoor ze onder de huursubsidiegrens vallen.
De gemeente Reusel-De Mierden werkt op dit moment aan de tweede ronde van het bestemmingsplan, naar verwachting komt dat eind augustus ter inzage. Arcade Capital verwacht begin volgend jaar te starten met de bouw, om in de zomer van 2022 het nieuwe deel te kunnen gaan gebruiken.
De plannen zijn voor het publiek in te zien in gemeenschapshuis De Ster (tijdens de openingsuren).