Vanuit Hilvarenbeek naar de mooiste boom van Nederland
D’n Heksenboom is niet alleen voor heksen

Augustus 2020


Wie nog een leuke uitdaging aandurft, we hebben er nog een. En wat voor een! Een fietstocht van vijftig kilometer vanuit Hilvarenbeek naar de Heksenboom in Bladel, die dit jaar uitgeroepen werd tot Nederlands mooiste boom. Je hoeft er alleen de aangegeven knooppunten maar voor te volgen, maar let op: vlakbij het ultieme plekje moeten we daar even van afwijken want anders kom je er niet. In en Bladelse legende werd onder de wortels van deze boom Zwarte Kaat begraven, je kunt nu met eigen ogen het resultaat gaan zien.
Het vertrek van deze mooie tocht is op het Vrijthof in Hilvarenbeek, waar je vanuit knooppunt 42 koers zet naar de Koestraat, op weg naar knooppunt 01.
Laten we eerst maar eens wat kilometers maken en de knooppunten volgen: 42-01-48-47-99-98-93-29-70-71.
Nu ben je aangekomen in Bladel, waar je de N284 bij het stoplicht oversteekt. Dit is ook het punt waar we de gebaande paden van de knooppunten even vaarwel zeggen, om er over 5 kilometer weer op terug te keren voor een andere route terug naar Hilvarenbeek. Houdt de komende vijf kilometer deze beschrijving dicht bij je, dan kan er niets misgaan!
Vijftig meter na het stoplicht ga je rechtsaf, hier staat knooppunt 91 aangegeven. Na 600 meter passeer je het Bladelse sportpark, hier nog steeds rechtdoor blijven rijden.
Na 1,5 kilometer (gerekend vanaf het stoplicht) passeer je uitbating De Tipmast. Het is aan te raden om of op de heenweg of op de terugweg hier even de kelen te spoelen, je kunt hier meteen meer horen over de legende van Zwarte Kaat en over d’n Heksenboom.
Vanaf de Tipmast houden we links aan (rechtdoor als je er niet aanlegt), je neemt het zand-fietspaadje links van de weg.Na 400 meter kom je uit op een bredere zandweg, daar ga je linksaf, hier loopt het fietspaadje aan de rechterkant van de weg.Als je nog maar 500 meter verder bent, passeer je een oorlogsmonument (R). De vrienden Hans Freriks en Wim Flipse liepen hier in september 1944 vanuit hun onderduikadres de Engelsen tegemoet, maar vallen toch nog in handen van de Duitsers, die ze op deze plek neerleggen.
Maar we gaan weer verder want we zijn er bijna. Slechts honderd meter verder zie je aan je rechterhand een informatiebord over het Bladelse Kroonven. Dit is een mooi plekje, waar ooit de Reuselse Kei gevonden werd.Maar we gaan weer verder en Zevenhonded meter na het bord met het Kroonven, kom je op een kruising van zandpaden, hier gaan we linksaf. Er staat een bord dat doodlopende weg aangeeft, maar dat geldt niet voor ons vandaag, je bent nu op 200 meter van de Heksenboom. Na honderd meter buigt het paadje naar rechts, maar let op: wij gaan linksaf. Het is een kleine doorgang maar als je die door bent, zie je hem na 50 meter al: D’n heksenboom.Rond de uitverkiezing is er een kastanjehouten afzetting rond geplaatst en na de uitverkiezing kwam er een bankje. Hier kun je gaan zitten en de schoonheid van de boom en de omgeving op je in laten werken.
De mooiste boom van Nederland.
Aan de wedstrijd om de mooiste boom van Nederland ging een provinciale prijsvraag vooraf, daar stak d’n Heksenboom er al met kop en schouders bovenuit. Voor de landelijke wedstrijd vaardigde elke provincie de provinciale winnaar af en de Heksenboom ging bij de verkiezing lang zij-aan-zij met de Rotterdamse lijnbaan-plataan, die de oorlog nog overleefde. Uiteindelijk werd het Brabant boven en mocht de Bladelse boom meedoen aan de Europese verkiezing. Daar behaalde de boom nog een eervolle zesde plaats.De boom is een beuk van achttien meter hoog en heeft een stamomtrek van 3,25 mtr. De grillige wortels liggen heel erg aan het oppervlak, mogelijk door de daar aanwezige leemlagen. De boom is zo’n 130 jaar uit en stond er al lange tijd voor de andere bomen eromheen aangeplant werden: dat zijn vooral Amerikaanse eiken.
Zwarte Kaat.
In 1852 schreef Jan Renier Snieders het verhaal ‘Het kind met de helm’. Het gaat over een plunderende bende, die ook een kind ontvoerde. De leidster van de bende is Zwarte Kaat en nadat de waarheid over de ontvoering en het kind dat ze daarna opvoedde als haar eigen zoon aan het licht komt, wordt ze begraven in Bladel. Op haar graf wordt een kleine beuk geplant, een beuk die maar moeilijk wil wortelen met dit monster onder zijn wortels.
De terugweg.
We rijden weer terug naar De Tipmast. Bij het wegrijden vanuit de Heksenbom twee maal rechtsaf, waardoor je weer op het fietspaadje komt, dat je nu links van de weg terug rijdt. Let op dat je na 1,5 km het pad naar rechts niet mist. Na 400 meter passeer de De Tipmast en 1,5 kilometer verder ben je weer bij knooppunt 71, daar vervolgen we de terugweg via de knooppunten:71-70-29-28-27-26-68-49-61-61-05-42.
Je bent nu weer aangeland op het Beekse Vrijthof. Daar staan de mooi gepoetste bankjes te wachten en er zijn diverse horecagelegenheden waar je bij kunt komen over je fietstocht van vandaag en de avonturen van Zwarte Kaat. Maar natuurlijk kun je nu ook meepraten dat je hem gezien hebt: D’n Heksenboom,