Piet Machielse even in de huid van een smokkelaar

April 2023

wethouder piet Machielse overhandigt het smokkelpakketje met een brede lach aan Rob Pley

Je neemt een pakketje in ontvangst en gaat op pad. Via brede, maar ook smallere paden, langs de bosrand en soms door de bossen. Tot je de grens passeert, maar daar is het opletten want de commiezen kunnen altijd en overal op de loer liggen.
Wie het smokkelen een keer echt wil beleven kan vanaf nu een echt pakketje smokkelen van Baarschot naar Poppel (of andersom). Afgelopen week werd de smokkelroute als onderdeel van het ruiterroutenetwerk geopend.
“Paarden zijn al vijfentwintig jaar kind aan huis op onze camping De Heibloem,” vertelt Brigitte Liebregts. “Het was de periode dat D’n Bockenreyder overlopen werd door paardentoeristen en ons werd gevraagd om als extra ontvangstplek te fungeren. Vanaf dat moment begonnen wij ook na te denken om de ruiters meer te bieden. Eerder konden we vanuit hier al het nieuwe ruiterroutenetwerk openen, nu komt daar met de smokkelroute weer een pareltje bij.”
Wie smokkelen zegt, zegt grensstreek en laat nu net de gemeente Hilvarenbeek veel meters grens met België hebben.
“Verhalen over smokkelaars zijn er al vele jaren en op veel manieren vertelt en beschreven,” zegt Jan Burgers. “Ik kreeg voor het eerst met smokkelen te maken toen ik twaalf jaar oud was. ‘Jou pakken ze toch niet’ zei onze pa en zo ging het ook toen ik met het paard op weg ging naar de grens. Toen Brigitte Liebregts bij mij aanklopte om een smokkelroute mee op te zetten klopte ze dan ook niet vergeefs bij mij aan.”
Met ondersteuning van de gemeente Hilvarenbeek gingen Brigitte en Jan aan de slag. Ze bedachten een verhaal en een route, zochten spelers voor een promofimpje en vooral: ze zochten een eindpunt in België. Dat vonden ze bij het jachthuis in Poppel waar Rob Pley de tapkraan bedient.
“Als de mensen de smokkelroute willen lopen kunnen ze zich het beste vooraf aanmelden,” legt Brigitte uit (info@deheibloem.nl). Bij de start krijgen ze naast de routebeschrijving ook een te smokkelen pakketje mee. De route naar het Jachthuis is 13 kilometer en als je bij aankomst het pakketje nog steeds hebt kun je het daar inleveren tegen een verrassing. De terugweg is weer via een andere route, in totaal heb je aan het einde 25 kilometer afgelegd.”
Als wethouder Piet Machielse het eerst smokkelpakket in ontvangst neemt bij Brigitte, hoeft hij geen 25 kilometer af te leggen. In zijn geval hoeft hij alleen de taveerne bij De heibloem maar door te lopen om bij Rob de verrassing in ontvangst te nemen: deze laat hij vervolgens goed smaken.
“Als gemeente Hilvarenbeek staan wij sterk voor beleving in de natuur,” legt Machielse uit. De kracht van onze gemeente is bovendien om samen op te trekken en dat faciliteren we graag”. Dat de gemeentelijke slogan HET IS HIER ECHT hierbij goed staat wil de wethouder ook nog wel even kwijt.
Jan Burgers legt nog het belang uit van de verhalen over het smokkelen. “Verhalen over smokkelen zijn net zou oud als het smokkelen zelf. Iedereen die nu zelf een keer in de huid van een smokkelaar kruipt kan zelf ervaren hoe dat voelt. Ik zelf zou me zo weer dat jochie van twaalf jaar voelen die met het paard de grens over gaat.   Ik kreeg destijds van mijn vader op het hart gedrukt dat mochten de commiezen mij toch traperen, ik het paard los moest laten lopen. Als een paard los en uit vrije wil de grens over loopt is er niemand strafbaar. Maar of dat de deelnemende ruiters aan deze smokkelroute ook moeten doen? Nee, dat misschien maar niet.”
De smokkelroute Baarscot-Poppel kent twee startpunten want je kunt beide kanten op lopen. De Heibloem is te vinden aan de Goorweg 3 in Baarschot, het Jachthuis aan de Tulderheyde 24 in Ravels,