Lage Mierdenaren kijken uit naar voedselbos

Juli 2020

Op een twee hectare groot weiland aan de Beekakkersweg in Lage Mierde, groeien binnenkort bessen, vruchten en noten. Zodra de bomen en struiken iets groter zijn kan er naar hartenlust geplukt en geoogst worden. Onlangs werd bekend gemaakt dat de lokale Dorpsraad het beheer kan gaan doen.
Volgens Frans van Berkel van de Dorpsraad Lage Mierde, duurt het nog zeker drie jaar tot er echt geoogst kan worden. Nu het Groenontwikkelfonds Brabant groen licht heeft gegeven kan er wel begonnen worden met het opstellen van een plan om in het volgende voorjaar met de aanplant te beginnen.
Bij het plan voor het terrein in Lage Mierde, werkt Dorpsraad samen met familie van Linschoten en Puur Permacultuur.
“Wij willen graag meer beleving in het groen in de nabijheid van de dorpskern,” zegt Van Berkel. Dan zijn de mogelijkheden al beperkt. Door op deze plek van circa twee hectare vruchten, kruiden en noten te oogsten, bieden we de inwoners producten waar we ze zelf aan bij kunnen dragen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een model waarbij er abonnementhouders zijn die een vastgesteld aantal keer per jaar met hun emmertje het bos in mogen om te oogsten. Het afleveren van voedselpakketten is ook een mogelijkheid, net zoals lokale restaurants bevoorraden met zelfgekweekte producten.”
Maar van Berkel weet dat er nog heel wat moet geboren voor de eerste bessen en kersen geplukt kunnen worden. “We hebben nu een voordeel gekregen van de provincie door een gunstige aankoopprijs van de grond,” legt hij uit. “Daarnaast moet er nog veel werk verricht worden. Er worden paden aangelegd, bankjes geplaatst en uiteraard bomen en struiken geplant. Ook willen we enkele poelen aan gaan leggen.”
Van Berkel ziet het als een groot voordeel dat de familie van Linschoten het gebied waar nu nog uitsluitend gras groeit, al drie jaar biologisch in beheer heeft. “Zij hebben aangegeven ook graag een rol te willen vervullen in de aanleg en het beheer, maar daarover moet er nog het nodige voor afgestemd worden.
In het voedselbos komen, zoals het er nu naar uitziet, geen dieren te lopen. Er zal grootfruit groeien, zoals Peren, appels en pruimen. Als klein fruit kun je er bessen tegen komen, ook diverse kruiden zijn voorzien. Als noten moeten we aan walnoten, hazelnoten en kastanjes denken.
Er zijn ook plannen om er educatieve functies aan te verbinden, zoals les op locatie door de basisscholen. Daarnaast heeft Martijn Ballemans aangeboden er trainingen op het gebied van permacultuur en voedselbossen te gaan geven.
Het voedselbos is nu nog bouwland, maar ligt tegen de bosrand aan van de bossen die overgaan in Landgoed De Utrecht. Om die overgang goed te laten verlopen, moet het nieuwe bos bijdragen aan Natura 2000 gebied.  In overleg met het Waterschap wordt er ook rekening gehouden met het waterbeheer in de omgeving.
Om de kosten voor het totale plan te dekken wil de Dorpsraad binnenkort starten met een crowdfunding.