Luuk Romme start met heideboerderij
Heideboerderij gepresenteerd aan publiek.

September 2021


Luuk Romme heeft veel vertrouwen in de opstart van een heideboerderij

Er komt een grote open schaapskooi waar de bezoekers van bovenaf naar de schapen kunnen kijken en die schapen moeten het hele Westelijke gebied van De Utrecht gaan begrazen. Maar zover is het nog niet. Afgelopen zaterdag was er een informatiemarkt met natuurlijke en biologische producten waarbij de aftrap voor de Heideboerderij De Buitenman werd gegeven. Lokale imkers lieten er hun honing proeven, Maud Kokken trainde er met haar hond voor de cursus schapen drijven en bierbrouwerij De Roos greep de gelegenheid om het publiek kennis te laten maken met hun bokbiertje dat tot de drie genomineerden hoort voor lekkerste van Brabant.
,,Dit is echt een uniek plekje in Brabant,” zegt Saskia Mollé uit Tilburg. Ze loopt op de Buitenman in Lage Mierde te genieten van de rust, de ruimte en de gezelligheid. ,,Het groene en de rust spreken mij erg aan,” zegt ze. ,,Het leven gaat al zo snel en overal wordt het steeds drukker. Daarom moeten we dit plekje koesteren waar alles op een natuurlijke manier bij elkaar komt. Het groene gras van de weilanden, het paars van de heide en het groene bos en niet te vergeten het water. Wij zijn als stadsmensen graag hier in de omgeving van De Utrecht en bij de Buitenman vinden we de plannen voor de heideboerderij top.”
Voor Luuk Romme (27) zijn reacties zoals van Mollé koren op de molen.
,,Voor mij was het een zoektocht wat ik na mijn studie International business kon doen. Ik liep stage in Kaapstad en Barcelona, maar dat ik uitgerekend hier op de Buitenman op de plek waar ik opgegroeid ben, mijn vleugels uit zou kunnen slaan vind ik nog steeds bijzonder.”
Romme heeft grote plannen om het biologische pad dat zijn ouders ooit insloegen, verder uit te bouwen. ,,Van biologische asperges tot de schapen op de heide. Ik geloof in de circulaire landbouw en de schapen vervullen daar een cruciale rol in. Ze verbeteren de bodem structureel en dan hebben we ook nog het geluk dat we hier in de tip tussen Raamsloop en Reusel zitten, met om ons heen een stukje unieke natuur van De Utrecht. Ook dat partners zoals ASR De Utrecht en Brabants Landschap bereid zijn om daarin mee op te trekken.
Op de Buitenman-markt kijkt imker Jack de Graaf het van een afstand aan. Hij heeft diverse potten honing die door zijn bijen in deze omgeving uit de bloemen zijn gehaald, maar is al aardig door zijn voorraad heen. Maar ook de wijn van Dian Hesselmans uit Esbeek en de Hongaarse wolvarkens van De Snuit en het kempische hoen voelen zich er thuis. Maar de afsluiter is voor elke bezoekers toch het proeven van het genomineerde bokbiertje van brouwerij De Roos uit Hilvarenbeek.