Boer en boerderij gezocht
Herenboeren De Kempen weer stapje verder

November 2020


De initiatiefgroep Herenboeren De Kempen nadert het minimumaantal van vijftig deelnemers waarmee de eerste aanmelding bij Herenboeren Nederland gedaan kan worden. Met reeds vierenveertig aangemelde kandidaten, die hiervoor een voorschot van 200 euro betaald hebben, zijn er nog zes nodig om de volgende stap te zetten. Zodra De Kempen aangesloten is bij Herenboeren Nederland, krijgen ze een eigen website onder dit samenwerkingsverband en krijgen ze ook verdere begeleiding. Op 9 december vanaf 20.00 uur is er voor alle belangstellenden weer een (digitale) bijeenkomst.
Ondanks de toenemende belangstelling in De Kempen houdt mede-initiatiefnemer Tamara Maas uit Eersel nog een slag om de arm want de daaropvolgende stap in het proces is cruciaal: er moet nu een boer en een boerderij gevonden worden.
,,We zijn op dit moment naarstig op zoek naar een boerderij met zo’n vijftien hectare grond, het liefst in dew gemeente Eersel of Bergeijk,” rekent ze voor. ,,Op die boerderij willen we producten voor onze leden gaan verbouwen en ja, daar zoeken we ook nog een boer voor. Het zou om een stoppende boer kunnen gaan die geen opvolger heeft voor zijn veebedrijf en die zijn grond en eventueel gebouwen aan ons wil verhuren. Diezelfde persoon kan ook onze boer worden, maar dat is geen must. Als iemand ons zijn boerderij wil verhuren kunnen we ook via een andere procedure een boer werven. Belangrijk is wel dat de persoon in kwestie iets ziet in ons concept.”
Op een Herenboerderij werken zo’n 200 gezinnen samen om er uiteindelijk ook de producten van te gebruiken. Dat kan om zowel vlees en zuivel, als om groenten en fruit gaan. De leden die zich uiteindelijk 2000 euro per persoon in en kunnen daarvoor vijf dagen per week hun producten verkrijgen. Op de meeste plaatsen is het ook mogelijk om zelf een bijdrage te leveren in het proces.
Voor de digitale bijeenkomst moeten belangstellenden zich eerst aanmelden met een mail naar herenboerendekempen@gmail.com.
Belangstellende boeren die hun boerderij en of grond willen verhuren kunnen ook dat mailadres gebruiken of bellen naar Tamara Maas (06-54254645).