El Salvador in Hulsel
Drieske lijkt gered voor inwoners

Juli 2020


In de jaren zeventig was de voetbalclub Barcelona nog een grijze middenmotor, tot Johan Cruijf er kwam te voetballen. Nadat hij het vurig gewenste kampioenschap van Spanje bracht, kreeg hij er de titel El Salvador (de verlosser).
In Hulsel pakten zich afgelopen week donkere wolken samen toen een buitenlandse partij zich meldde voor de aankoop van het enige café om er eigen feestjes te gaan organiseren. De biljarters zagen hun ballen niet meer rollen en de darters hun pijlen niet meer vliegen. Tot er zich op het allerlaatste moment een welwillende ondernemer meldde, om het Hulselse verenigingsleven te redden. Ook al is de definitieve koop nog geen feit, de rode loper werd alvast uitgerold voor deze nieuwe verlosser.
De wind blaast wat blaadjes over het plein en komt tot stilstand bij een kleine partytent. Een muzikant werkt er zich in het zweet om zijn vrolijke klanken over het plein uit te strooien. Aan mooi gerangschikte tafeltjes, waar de 1,5 meter afstand keurig wordt gewaarborgd, luistert en keuvelt het publiek. Op het terras bij café-feestzaal Het Drieske is het op een willekeurige zondagmiddag gezellig vertoeven. Binnen aan de bar is het nu rustig, maar op een doordeweekse avond kan dat zomaar anders zijn. Dan rollen de ballen van De Keu, houden de leden van het gilde de barkrukken warm en lopen de bezoekers van de grote zaal in en uit. Maar even stond dat beeld op losse schroeven.
Het Drieske ontstond in 1980, toen het toenmalige café Maas samengevoegd werd met de basisschool tot een gemeenschappelijke voorziening. Later werden school en café-zaal toch weer ontkoppeld en werd het horecadeel verkocht, waarna het als particuliere onderneming verder ging. Tot nu toe met voorzieningen waar de inwoners en vooral de diverse verenigingen thuis zijn, maar daar kon door de verkoop zomaar een einde komen.
“Geen openbare horecavoorziening zou de doodsteek voor een dorp zijn,” zegt Dorpsraadvoorzitter Vic Boemaars. Hij en veel van zijn dorpsgenoten, keken met angst en beven naar de ontwikkelingen, toen de buitenlandse partij zich meldde. Het schrikbeeld dat die geïnteresseerde partij alleen maar  feestjes voor een eigen doelgroep te gaan organiseren, zoals bij het voormalige Couwenberg in Netersel, zorgde al voor de nodige spanning bij de inwoners.
Boemaars hing al meteen aan de telefoon met de wethouder Maarten Maas van de gemeente Reusel-De Mierden. Die had ook zijn zorgen over de ontwikkelingen, mede omdat in het coalitieprogramma vastgesteld is dat elke kern recht heeft op minstens één voorziening waar de inwoners samen kunnen komen.
Ook ondernemer Frans van Gils, die zich eerder al hard maakte om voorzieningen in het dorp in stand te houden, betreurt het als de voorziening niet voor de dorpsgenoten toegankelijk zou zijn, hij ziet in dat geval zelfs de jaarlijkse kermis helemaal verdwijnen.
De huidige uitbater Leon Tielemans, zag de ontwikkelingen met lede ogen aan maar kon er ook niet veel aan veranderen. “Nadat de eigenaar anderhalf jaar terug overleed, konden we wel voorzien dat het pand in de verkoop zou gaan. Omdat de vraagprijs niet al te hoog was, weet je dat het ook wel een keer verkocht gaat worden, ook al is er sprake van enig achterstallig onderhoud. Het is wel jammer als er een partij in zou komen die er andere plannen mee heeft dan een openbare functie voor het dorp,” zegt hij. Tielemans bestiert al ruim 3,5 jaar de zaak met café, zaal en friteszaak.
Rogier Restiau van makelaar Abema geeft aan met de Hulselnaren mee te denken, maar tot er niemand anders was, waren de eerste kijkers voor hem de kandidaten om het te kopen.
Maar toen was het ineens dinsdag 7 juli. Bij toeval krijgt een Reuselnaar lucht van de aanstaande problemen van Hulsel en hij reageert meteen. Nog diezelfde avond meldt hij zich bij de horecaonderneming en een dag later heeft hij al een principeovereenkomst gesloten.
Dit is het beste wat ons kon overkomen,” zegt Dorpsraad voorzitter Vic Boemaars. ,”Natuurlijk zijn we er nog niet, daarom willen we snel met de ondernemer in gesprek,” zegt hij. Hij wil graag met hem vooruitkijken naar het toekomstige beheermodel, waarbij hij ook de gemeente Reusel-De Mierden wil betrekken.
De kandidaat-koper laat weten dat hij een verzoek voor een afspraak met wethouder Maas al gedaan heeft en verder druk in gesprek is met de makelaar om de koop af te ronden.