Brand in het bejaardenhuis
Op één na alle oudjes met de schrik vrij

Maart 2020


De brandweer van Reusel-De Mierden werd afgelopen zondag opgeroepen voor een brandmelding. Het was geen loze melding bleek al gauw, maar wel eentje uit de categorie waar jaar in jaar uit voor geoefend wordt: brand in het bejaardenhuis, op een locatie waar meer mensen bij elkaar wonen. Door kordaat optreden van medewerkers van zorgcentrum Mariahof in Reusel en de brandweer zelf, konden de oudjes snel in veiligheid worden gebracht. Allen op één na;  De bewoner waar de brand ontstond werd gewond met de ambulance afgevoerd.
Het gerammel en gepiep van het brandalarm doet veel oudjes opveren uit hun makkelijke stoel. Het is zondagmiddag, kort na de middagrust en veel bewoners van het zorgcentrum hebben op dat moment familie over de vloer. Er heerst in het centrum al grote bezorgdheid omdat het de meest kwetsbare groep in de hele Corona-dreiging is.
Al snel gaan er her en der deuren open en komen er grijze hoofden om de hoek kijken, de gang in. Daar komt rook onder de deur van een van de kamers, rook die al snel de gang vult.
Enkele honderden meters verderop piepende banden als de eerste vrijwilligers van de brandweer bij de kazerne aan komen rijden, onder hen Giel van Gestel. Hij kijkt om zich heen en telt de hoofden, bij zes kunnen ze aanrijden. Het gaat allemaal supersnel en slechts enkele minuten na de eerste (automatische) melding flikkert het blauwe licht door de Marialaan in Reusel.
Daar zit bewoner Wies Bol achter haar t.v. de ontwikkelingen van verschrikt Nederland en het Coronavirus te kijken. Maar dan ineens die blauwe lichten. Kort na elkaar komen er twee voertuigen van de brandweer aanrijden, even later ook nog gevolgd door twee ambulances. Bezorgd zet ze haar t.v. uit. Wat hierbuiten gebeurd is live en meteen veel spannender. Maar kan ze zelf wel binnen blijven?
Aan de andere kant van het U-vormige gebouw heerst intussen grote bedrijvigheid. Op aanwijzingen van de verzorgers gaan de brandweerlieden de kamer in waar de brand ontstond en brengen de bewoner in veiligheid. Alle anderen van diezelfde gang worden zo snel mogelijk naar beneden afgevoerd, waar ze in het restaurant bekomen van schrik.
Aan de andere zijde van het zorgcomplex kijken bezoekers met ingehouden adem naar het verloop van de evacuatie. Er gaat een kleine schok door de toeschouwers als de ambulance voorzichtig achteruit rijdt en er even later een persoon op een brancard afgevoerd wordt.
Enkele agenten houden met gepaste afstand intussen alles in het oog en laten de mensen van het brandweerkorps hun werk doen. Alle ervaringen, opgebouwd in de vele oefenavonden, komt op dit moment van pas. “De gang en de ruimtes boven hangen nog vol rook wijst Van Gestel in de kleuren van de OVD (officier van Dienst). “Maar de traumaheli hebben we al terug gestuurd, we krijgen het allemaal opgelost hier”. Er wordt apparatuur ingezet om de rook verder te verdrijven en Wies Bol hoopt dat het met de gewonde bewoner ook weer goed komt. Ze is inmiddels naar buiten gegaan, om haar zorgen met anderen te delen. Aan de overkant in het restaurant omklemmen intussen bibberende handen een kopje koffie. Met de schrik vrij en fijn dat er in korte tijd zoveel mensen opkwamen om te helpen. Reusel kan weer rustig gaan slapen.