Fons van der Laan loopt nu zijn pelgrimstocht in eigen achtertuin

Mei 2020

Het doorbreken van grenzen was altijd één van de speerpunten van Fons van der Laan, maar ook voor deze pelgrim is de wereld even wat kleiner. De tegels in de tuin va Terhaghe zijn nog net niet uitgesleten, nu de grondlegger van de Vessemse Pelgrimshoeve er twee keer per dag zijn eigen pelgrimstocht loopt. Deze week wordt hij 90 jaar.
De rododendrons bloeien uitbundig en de vogels zingen dat het een lieve lust is. Er zijn in Eindhoven en omgeving plekken waar het slechter toeven is. Maar ondanks de ruime tuin is de toegang tot het park bij Terhaghe, hermetisch gesloten. De doelgroep in het broederhuis behoort zonder uitzondering tot de meest kwetsbare groep. Voor Oud-Vessemnaar Fons van der Laan, gingen alle virussen nog zijn deur voorbij. Hij oogt nog erg vitaal en vindt nog zelfstandig zijn weg. ,,Enkelen hebben hier ziekteverschijnselen gehad en twee zijn er overleden,” zo maakt hij de balans van Terhaghe op.
Hij kan er mee leven dat zijn wereld tijdelijk kleiner werd. ,,Ik loop twee keer per dag 45 minuten mijn eigen pelgrimage hier in het park,” legt hij uit. ,,Als ik de afstand bij elkaar op zou tellen, kom ik ook een heel eind.”
Van der Laan liep in 1988 voor het eerst zijn Camino, door vanuit Vessem naar Santiago de Compostella te lopen. Later legde hij zich erop toe om anderen voor de pelgrimage te inspireren en hij richtte de jeugdpelgrimstochten op. ,,Ja, die liggen ook stil,” zegt hij met spijt in zijn stem. ,,In de 32 jaar dat ik me met het wandelen bezig houd, heb ik dit nog nooit meegemaakt.” Hij begrijpt de beperkingen, maar betreurt het wel. ,,Als je je eenmaal een doel hebt gesteld en je voorbereiding zit erop, wil je ook het liefst op weg gaan,” weet hij. Bij zijn eerste pelgrimstocht was het nog pionieren met de route, maar stonden de bewoners langs de pelgrimsroute nog open voor de wandelaars. Wandelaars die nu vertrekken hebben de route digitaal bij zich, maar hebben vooral in België en Frankrijk, meer moeite met het vinden van slaapplaatsen. Sinds enkele jaren heeft hij wat meer afstand genomen van ‘zijn’ pelgrimshoeve. Maar de Jacobustocht in Vessem was altijd een moment om de contacten weer aan te halen. Maar dit jaar even niet.
De pelgrimage ligt nog stil doordat veel landsgrenzen gesloten zijn. De pelgrimshoeve Cafarnaüm in Vessem is vooralsnog tot 1 juni gesloten, komende week wordt overlegd wanneer die weer opengaat. De jeugdpelgrimstochten van de basisscholen in de Kempen naar Vessem, gaan voor dit schooljaar niet meer door en starten pas weer vanaf 1 september.
De jaarlijkse Jacobus-wandeling in Vessem, op 25 juli de verjaardag van Jacobus, vindt dit jaar niet plaats.