Corona treft oudjes in de ouderenzorg hard
Pluk de dag!

April 2020
Week 17


Terwijl de presidenten van Brazilië en de Verenigde Staten tegen elkaar opbrullen dat het Coronavirus niet zo erg meer is en dat de economie weer op kan starten, telt heel de rest van de wereld zijn getroffenen en zelfs doden. Dichtbij schokte het nieuws dat het aantal overlijdens in ouderen-zorgcontra sterk stijgen. Het is een stille ramp die zich onder onze ogen aan het voltrekken is en met angst en beven hopen we maar dat onze lieve oudjes het daar gaan overleven!
Met weer een nieuwe week voor de boeg, wordt het ook in onze regio’s duidelijk dat alle activiteiten deze zomer nooit meer door zullen gaan zoals gepland. Diessen zal zijn 1650ste jaar vieren als het al 1651 jaar bestaat en zelfs de Olympische spelen zijn al een jaar doorgeschoven.
Dat Nederland met een crisis als nooit tevoren te maken kreeg en net toen de minst capabele zorgbestuurder aan het roer had, is wrang. De keuze van Bruno Bruins om zorg als de ouderenzorg niet op te nemen in het rijtje voor beschermende middelen, pakt nu desastreus uit. Toen hij voor de camera’s door zijn knieën ging was het kwaad al geschied. Let wel, net als het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heb ik ongelofelijk veel vertrouwen in het duo Mark Rutten en Hugo de Jonge die ons nu wekelijks bijpraten, maar sommige dingen draai je niet terug.
In de dagelijkse journaals worden steeds de cijfers met slachtoffers vermeld als was het oorlogstijd. Daarin zijn overigens wel een aantal opvallende trends te bespeuren. Zo is de verdeling tussen mannen en vrouwen die besmet zijn in Nederland nagenoeg gelijk, maar zijn de mannen met 62% duidelijk in de meerderheid bij de ziekenhuisopnames. Wat ook opvalt is dat België ondanks een verdergaande lockdown, in verhouding meer slachtoffers telt dan in Nederland: bijna de helft meer vastgestelde besmettingen per dag.
Het aantal bevestigde besmettingen met het Coronavirus (COVID-19) per dag per gemeente op basis van de cijfers van het RIVM tot en met 17 april:
Hilvarenbeek: 29
Reusel-De Mierden:18
Oirschot: 40
Goirle 60.
Maar terwijl de geleerden nog dubben of de oorzaak van de uitbraak in Wuhan nu lag op een bonte markt waar levende dieren langs het consumptievlees lagen, of dat er een fout in het laboratorium was waar met Corona virussen geëxperimenteerd wordt, is ook duidelijk dat het in andere opzichten een bijzonder jaar is: het klimaat lijkt een beetje in de war. Ook voor wat betreft dit klimaat zijn de eerder genoemde presidenten van de VS en Brazilië koploper in ontkenningen. Trump en Bolsonaro proberen elkaar ook hierin af te troeven wie het meest kan korten op klimaatbescherming. Dat wij hier in Brabant te maken hadden met de natste periode sinds jaren (van half februari tot half maart) gevolgd door de aller langste droge periode in het voorjaar, zal hen wel ontgaan. We gaan er maar van uit dat het toeval is dat dit nu de kop op steekt.
Intussen is er in Nerdeland wel een hausse ontstaan onder beroepsgroepen om aan te tonen dat ze noodlijdend zijn en mee mogen smullen uit de ruif van de steunpakketten. Dat dit de horeca betreft hoef je niemand uit te leggen, ook de toeristische sector niet. Maar nu zijn er ook al supermarkten die beweren minder omzet te hebben en ook de aardappelboeren klagen dat er te weinig frites wordt gegeten, net als de brouwers dat er te weinig bier wordt gedronken. Gelukkig zijn er naast alle ontkenners en profiteurs ook onbaatzuchtige burgers in dit land, zoals Finn Wolfs afgelopen week in de hilverbode met zijn kaartenactie en Lisanne de Laat uit Hooge Mierde. Als je verderop in de Hilverbode haar verhaal leest, dan smelt je toch echt een beetje weg. Dat zijn de lichtpuntjes in de duisternis, die de burger weer moed geven. Carpe Diem (pluk de dag)