Kinderen interactief bezig houden
Meester Jasper van Gerwen en zijn truien

April 2020


Nu ook alle schoolkinderen al hun vierde week in gaan met thuiszitten en thuisonderwijs, komt er meer en meer de vraag: hoe houden we ze bezig. Voor meester Jasper van Gerwen van basisschool de Driehoek is dat nog geen enkel probleem. De maandagmorgen trapt hij gewoon af met een kringgesprek waarbij iedereen aanwezig is: online, dat dan weer wel. Op de vrijdagmiddag sluit hij ook op die manier zijn week af en daar tussen in zijn er tal van taken. Zijn initiatieven bleven niet onopgemerkt en hij haalde er al de landelijke tv mee.
Als Jasper ‘s morgens zijn kledingkast open doet, ziet hij daar zijn truien hangen in alle kleuren van de regenboog. Het bracht hem op het idee om de kleur van zijn trui te koppelen aan de opdrachten die hij voor elke dag van de week uitzet bij zijn leerlingen van groep vijf en zes.
“De kinderen krijgen op dit moment digitaal hun opdrachten door en het kan best wel eens voor komen dat ze op één dag meerdere opdrachten maken. Het is voor hen best wel moeilijk om te onthouden welke opdracht van welke dag was, daarom help ik ze een handje met de kleur van mijn trui. Elke dag heeft daarbij een vaste kleur,”  legt hij uit.
Het komt hierdoor wel voor dat hij ‘s morgens naar school gaat met vijf verschillende truien in zijn tas. Omdat hij soms voor meerdere dagen achter elkaar aan opdrachten opneemt, moet hij tussendoor telkens van trui wisselen.
Toen Jasper gebeld werd door het tv programma Hart van Nederland, om daar meer over zijn truienproject te vertellen, wist hij niet wat hij daarvan moest denken. Het was nog maar enkele dagen geleden – op 1 april-  dat hij zijn collega’s in de maling had genomen met de actie dat leerlingen hun huiswerk thuis voor het raam moesten hangen. Kon hij er nu echt serieus op rekenen dat hij nu zelf in een tv programma zou komen?
“Ja, het was wel raar, maar tegelijk ook leuk,” zegt hij.
Nu is Jasper de microfoon wel gewoon, door zijn optredens als Nono de Clown of de vele typetjes als tonprater, zoals dit jaar nog als Mens-erger-je-niet speler.
“Het is wel belangrijk dat we voldoende variatie aan blijven brengen in het aanbod van het onderwijs,” legt hij uit. “Daarom maken we leuke instructiefilmpjes. Ook hebben we elke dag een helpdesk georganiseerd voor leerlingen of hun ouders als ze er zelf niet uit komen.”
En mochten de leerlingen er helemaal niet uitkomen, dan kunnen ze altijd nog doorklikken naar het U-tubekanaal dat Meester Jasper al langer onder zijn naam heeft. Daarin geeft hij tips over spelling, een initiatief dat op dit moment ook al landelijke navolging krijgt.