Ook Jong Nederland helpt thuiszitters
Leuke thuisopdrachten voor jongeren

April 2020

De begeleiders, waaronder Kom van Korven bedenken thuis de spellen en verspreiden ze dan
Verkleed je in de Nederlandse vlag en maak daarvan een selfie. Het is zo maar een van de thuisopdrachten voor de jongeren van Jong Nederland. Dit keer niet uitgevoerd in hun thuisbasis De Bolster in Diessen, maar gewoon thuis op de bank. De leidsters van Jong Nederland in Diessen benutten de beperkingen waar iedereen mee te maken heeft, door leuke spellen-voor-thuis te bedenken.
In deze bijzondere tijd, waarbij iedereen zich aan moet passen aan de omstandigheden, zijn er soms kleine lichtpuntjes die anderen weer energie geven. Voor alle kinderen geldt dat ze hun dagelijkse ritme aan hebben moeten passen nu de scholen niet bereikbaar zijn voor lessen en het verenigingsleven plat ligt.
Voor Jong Nederland Diessen bedacht Kim van Korven een leuke invulling door digitaal opdrachten uit te zetten. Het initiatief gaat nu al de gemeentegrens voorbij onder de naam ONgewoon groep draaien.
“Niets doen is geen optie,” zegt Kim. Als de inkt van de nieuwe maatregelen van Rutte om nog meer thuis te blijven nog aan het drogen is, beginnen bij haar de raderen al weer te draaien. Ze ging in overleg met andere leidsters van Jong Nederland en al snel kwam er een vers idee uit de hoge hoed.
“We hebben bedacht om opdrachten die we digitaal naar de kinderen uit de groepen van Jong Nederland te sturen,” legt ze uit. Ze kunnen dan thuis met die opdrachten bezig zijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het leuke opdrachten zijn en dat ze de doelgroep aanspreken. Voor de pubergroep  De Knerten van 12 tot 14 jaar moet je iets anders bedenken dan voor de minioren van 5 jaar.
Kim, die eerder ook al een van de stuwende kracht was achter de thuisopdrachten van Natuur Avontuur, ging met andere leidsters om tafel en de ideeën rolden er al snel uit.
Maak in 45 een handpop en ga dan het clublied zingen.
Bak een ei of doe als of en maak een foto van jou in actie.
Maak een foto van een origineel kampvuur sfeertje en jij moet ook op de foto staan.
Maak een domino lijn van minimaal 1 meter lang van cd hoesjes of boeken met een filmpje dat het omvalt.
“Het zijn zaken die simpel uit te zetten zijn,” zegt ze. “De creativiteit van de jeugd doet de rest. Met de beschikbaarheid van de huidige digitale media lukt het vrij aardig om het resultaat weer bij ons te krijgen. Soms maken we er een compilatie van, een andere keer vermelden we alleen de resultaten.”
Voor de kinderen uit de jongere groepen bedacht ze een eigen verhaallijn, waarbij een eenzame sok de rode draad is. Ze maakten een eigen filmpje waarin ze een sok vinden die als handpop gebruikt kan worden. Daar zijn vervolgens een spelprogramma met opdrachten aan gekoppeld.
Maak een foto (mag een selfie zijn) van een sok thuis in de wasmachine,
Doe fruit in een schaaltje en probeer met een sok om jen hand het fruit met een lepeltje op te scheppen.
Hang vijf setjes sokken door elkaar aan een waslijn en probeer daarna geblinddoekt vijf setjes te maken.
De oudste groepen van Jong Nederland, de maxioren, kregen een doeboek met puzzels en tekenopdrachten.
Kim: “voor de komende weken liggen de opdrachten al weer klaar, dus niemand hoeft zich te vervelen!”
Meer informatie staat op de website van Jong Nederland Diessen. Daarop zijn ook al andere voorbeelden te zien van Jong Nederlandgroepen die het Diessense model overnemen.