Nederland bungelt onderaan in Europa
Vaccinatie loopt verder vertraging op

Februari 2021

In 2019 voerde de heksenboom ook een ranglijst aan: de mooiste boom van Nederland

In een periode waarin we genoeg hebben van alle tegenvallers en beperkingen, blijven nieuwe tegenvallers zich aandienen. Zo werd afgelopen week duidelijk dat het vaccineren nog steeds niet goed op gang wil komen.

Ooit stond Nederland op de wereldwijde voetbalranking in de top drie, wie herinnert het zich niet? Vooral na de finale van het WK in Zuid-Afrika (verloren tegen Spanje) konden we ons geluk niet op en waanden we ons superieur.
Toen we zes jaar later uitgeschakeld werden in de voorronde van EK en WK, merkten we hoe snel het kan gaan in onze wereld. Onze voetballers zakte in no-time weg uit de top tien en zagen zelfs landen als Bulgarije langszij komen.
Niets mis met de Bulgaren, ook al waren zij met de Bulgarenfraude de feitelijke voorlopers van de kinderopvangtoeslag hier.
Maar afgelopen week kwam net Bulgarije opnieuw langs in de ranglijsten: Ze stonden samen met Nederland onderaan in het vaccineren van heel Europa!
Dan komt toch de vraag op: hoe kan dit? Wat doen wij met zijn allen verkeerd en waar gaat het mis?
In een actualiteitenprogramma afgelopen week (M op 1) hoorden we OMT-lid en GGD-arts Anja Schreijer in gesprek met presentator Margriet en medisch bioloog en wetenschapsjournalist Job de Vrieze. Laatstgenoemde had ontdekt dat er nog honderdduizenden ongebruikte vaccins in de vriezers in Oss staan, die om onverklaarbare redenen niet op de priklocaties en daarna bij de mensen komen. Mensen zoals werkenden in de zorg of ouderen in verzorgingshuizen.
Tot afgelopen week was in Nederland 0,5% van de bevolking gevaccineerd terwijl er landen zijn (zoals Israël) waar dat op 50% staat.
Daar kwam ook nog eens bij dat Astra Zenica, een van de producenten waar ons land al fors vooruit heeft betaald voor een afgesproken aantal vaccins, aangeeft minder te kunnen leveren. Over het waarom blijft het bedrijf vaag doen. Inmiddels is vastgesteld dat het bedrijf in andere landen (zoals Engeland) wel de afgesproken aantallen levert. Hier krijg ik een onderbuikgevoel van en misschien kunnen onderzoeksjournalisten nog naar boven halen of het bedrijf wellicht gezwicht is voor landen die hen een hogere prijs wilden betalen (dat was ook de strategie van Israël).
Intussen blijven de medewerkers van Snijders in Tilburg de vriezers prepareren om de vaccins op de juiste temperatuur te koelen. De vriezers die naar Oss gaan en daar voor het grootste deel leeg staan.
Intussen blijven de besmettingscijfers maar mondjesmaat dalen, ondanks avondklok en andere beperkingen.
Zuid-Afrika kwam na de eerder aangehaalde voetbalfinale afgelopen week nog een keer langs, nu met een daar begonnen variant van het corona-virus. Ook nog zo’n tegenvaller.
Wanneer gaat de zon weer schijnen en wanneer zal het dit jaar lente worden?
Wanneer vaccineren we verpleeghuisbewoners allemaal tegelijk en niet vandaag de een, morgen de buurman en pas weken later de volgende (zoals het nu gebeurt). Wanneer hoeven de 90-plussers niet meer naar een locatie aan de andere kant van Brabant, waar ze soms zelfs buiten in de regen staan te wachten?
Ik wens de beleidsmakers, maar vooral de vaccininkopers veel wijsheid toe de komende weken, in de hoop dat dit schip alsnog losgetrokken wordt. Maar met alle (soms belachelijke) regels en protocollen, ben ik er bang voor dat dit voorlopig niet verbetert.