Voetbal start weer voorzichtig op
Jeugd voorop in de regio

april 2020

Door alle Corona toestanden zijn niet alleen scholen, bedrijven en iedereen thuis getroffen: ook voor de sportclubs zijn het zware tijden. De voetbalcompetitie had nog zo’n acht speelrondes te gaan, toen die geheel stil kwam te liggen. Geen enkele speler die dit ooit eerder meemaakte! Hoe houden de clubs de spelers nu fit en wat betekent het nu er in de kantine niet meer getapt wordt? Staat het water de voetbalclubs ook tot aan de lippen en wat betekent het voor hen nu er niet gepromoveerd of gedegradeerd kan worden?
We maakten deze week een rondje langs de velden van het amateurvoetbal in de regio. Dit hadden we net zo goed kunnen doen bij andere sportclubs zoals hockey en korfbal, wellicht komt dat nog in een later stadium. Bij de profclubs wordt er nog gedubd of de competitie wellicht nog verkort of in een later stadium uitgespeeld gaat worden, voor de amateurs is dat al een uitgemaakte zaak: dat gebeurd niet. In alle competities van het amateurvoetbal kan er in september weer vanaf nul begonnen worden in principe in dezelfde klasse waar men het afgelopen jaar uitkwam, al blijft het mogelijk dat de KNVB nog een ander standpunt in neemt met betrekking tot promotie en degradatie. Voor sommige clubs, zoals Hulsel, die op degraderen stonden, kan dat een status quo de redding zijn, voor anderen net het tegenovergestelde. Hilvaria en Beerse Boys, die in deze regio het hoogste spelen (tweede klasse) stonden beiden in de gevarenzone voor nacompetitie om te degraderen, zoals het er nu naar uitziet blijven zij ook het komend seizoen in die tweede klasse.
De KNVB is gestart met een online platform waarop iedere week thuistrainingen worden gepubliceerd voor pupillen, junioren en senioren. De trainingen staan onder leiding van een professionele trainer en richten zich op voetbalfitheid voor de verschillende leeftijdscategorieën. Op www.knvb.nl/voetbalfit staan de trainingen vermeld. De komende periode wordt het platform aangevuld met meerdere trainingen die worden gegeven door verschillende KNVB-trainers.
De foto’s bij de verhalen zijn allen archief foto’s omdat er zonder activiteiten geen actiefoto’s gemaakt kunnen worden.


RKDSV gaat maar sproeiers plaatsen
Geen Willem 2 op de Alsie
Ook op het Diessense sportpark De Alsie heerst een serene rust. Volgens voorzitter Frans Bruinsma gaat het nog steeds goed met de club, ook al mist hij net als vele anderen de sociale en sportieve interactie.Het vaandelteam van de Diessenaren was in de vierde klasse-G aan een redelijk seizoen bezig. Met een zesde plaats en 27 punten na 16 wedstrijden kon de ploeg goed mee in de subtop.
Trainer Frans Verbeek was er aan zijn eerste seizoen bezig en omdat hij voor twee jaar tekende is het ook op dat vlak rustig. Maar terwijl de jeugd weer voorzichtig vooruit kan kijken naar een herstart van de activiteiten, is dat voor de senioren nog niet het geval. “De trainer en ook vanuit de KNVB geven adviezen om fit en in conditie te blijven,” zegt Bruinsma. “Maar voetbal is gewoon meer dan dat en net dat extra stukje wordt nu erg gemist.”Hij maakt zich commercieel nog geen grote zorgen om de club. De bijdrage van de overheid met 4000 euro voor gemiste inkomsten en een bijdrage in de salariskosten dekt zeker niet alles, maar omdat er een brede achterban is zal de club het wel redden. Maar door de grootste publiekstrekker van het seizoen gaat naar alle waarschijnlijkheid wel een streep. De traditionele wedstrijd tegen de selectie van Willem 2 staat gepland voor half juni, maar met het huidige regime zal dat nog geen haalbare kaart zijn.“Het zou wel fijn zijn om nog voor de vakantie iets te doen,” kijkt Bruinsma vooruit. “Voor de binding van de leden met de club zou dat een goede zet zijn.”De club heeft intussen een stukje groot onderhoud van het sportveld naar voren gehaald, zo worden de automatische sproeiers eerder geplaatst, omdat de velden op dit moment toch nog niet gebruikt worden.
Geen tweede periode voor SDO’39
De Lage-Mierdenaren van SDO’39 waren aan een goed seizoen bezig in de vierde klasse-G. Met een vierde plaats en zelfs nog uitzicht op het winnen van de tweede periode, draaide de club goed mee. Trainer Ton van deer Steen, die al weer bijgetekend heeft voor het volgende seizoen, kon beschikken over een zeer ervaren selectie en zoals het er nu naar uitziet, is dat ook nog het komende seizoen.
Bij SDO’39 zitten de zorgen op korte termijn bij de jeugd, nu daar weer wat ruimte geboden wordt voor activiteiten. Voorzitter Bart Kapteijns daarover: “Er is helaas al een streep gezet door het jeugdkamp met Hemelvaart. Daar zouden voor het eerst de combinatieteams van ook HMVV en VV Hulsel bij aansluiten en ook een combi meisjesteam. Daarnaast heeft de gemeente Reusel-De Mierden al meteen na de eerste maatregelen de sportvelden in groot onderhoud gezet. Nu wij weer mondjesmaat met de jeugd aan de slag kunnen, zal het zoeken zijn hoe en vooral waar we dat gaan doen. Het gaat dan niet meer om competitievoetbal, want die is eerder al stopgezet en afgesloten. Maar met elkaar trainen en wellicht een toernooi spelen, dat zou wel mooi zijn.  We gaan er vanuit dat we daar samen uit gaan komen, waar een wil is, is een weg.”Kapteijns is ook niet bang voor het voortbestaan van de club omdat er in Lage Mierde een solide basis ligt.
HMVV vierde op tijd haar jubileum
De Hooge Mierdse voetbalclub HMVV prijst zich gelukkig dat ze het afgelopen jaar op fraaie wijze het 90-jarig jubileum hebben kunnen vieren. Was dat dit jaar aan de orde geweest, dan was daar zeker een streep door gezet.In Hooge Mierde zat er al een trainingswissel aan te komen voor het eerste elftal omdat Nick Abrahams er al een extra jaar aan vast geknoopt had. Met Ron de Kort uit Oirschot staat er een verse trainer klaar die de blauw-witten graag mee neemt naar nieuwe successen.
Maar volgens voorzitter Geert Wouters is al het sportieve nog steeds ondergeschikt aan de gezondheid van alle leden. “Wij volgen zonder uitzondering alle adviezen van het RIVM en de Nederlandse overheid,” stelt hij vast. “Natuurlijk missen we dan veel op dit moment, maar dat is in elk dorp en voor iedere club hetzelfde.” Wouters hoopt dat er weer op creatieve wijze invulling gegeven kan worden om de jeugd weer op het groene gras de ruimte te geven, nu premier Rutte daarvoor de lichten op groen heeft gezet.Het eerste team kwam afgelopen jaar uit in de vierde klasse-G waar niet echt potten gebroken konden worden. Met een 12-de plaats en een negatief doelsaldo van -17 doelpunten, is ook komend jaar behoud in de vierde klasse al een mooie doelstelling. 
Hilvaria boerde goed de laatste jaren
Bij Hilvaria prijzen ze zich gelukkig dat ze de afgelopen jaren goed geboerd hebben met het vaandelteam. Mede door de successen kwamen er meer sponsoren, bleef het ledenbestand goed op peil en liepen de kantine inkomsten mooi op. Volgens voorzitter Hans Leijten werd er al vooruit gekeken naar de toekomst, om vanuit het succes een investering te gaan doen in het vernieuwen van een aantal kleedruimtes. “Maar nu is het eerst zaak om weer normaal op te gaan starten,” kijkt hij realistisch vooruit. Hij weet dat er nu even andere prioriteiten liggen, zoals het overeind houden van de club en het weer opstarten van de activiteiten. Al meteen na het afkondigen van de versoepeling voor de jeugd, werd er al druk overleg binnen de club. “Maar uiteraard doen we dat ook in goed overleg met de gemeente,” legt hij uit. Hij beseft terdege dat er nog grote uitdagingen liggen. Allereerst op het sportieve vlak, maar ook bij de sponsoren, waar veel bedrijven ook harde klappen oplopen in deze crisis!Het eerste team van Hilvaria kwam afgelopen seizoen uit in de tweede klasse F, waar het een moeizame start kende. Trainer Henri van den Braak was er bezig aan zijn laatste seizoen voor Hilvaria en aan zijn opvolger Koen van der Heijden is het om de successen van Van den Braak te evenaren. Hilvaria was in maart net bezig met een opmars en er was alle vertrouwen dat er wellicht nog in de middenmoot geëindigd had kunnen worden.
VV Hulsel richt zich op aanpassingen velden
Bij de Hulselnaren is na het plotse stoppen van de competities de aandacht meteen uitgegaan naar de ontwikkelingen op sportpark Het Kantje. Het zat er al langere tijd aan te komen dat de club het tweede veld en een strook die in gebruik was als trainingsveld, moest laten liggen omdat er woningen gebouwd gaan worden. Al eerder vond er aan de noordelijke zijde een uitbreiding plaats, nu lopen er gesprekken hoe dat ingericht gaat worden. Woordvoerder Geert van der Heijden hierover: “Met twee volwaardige velden kunnen wij alle elftallen hun wedstrijden laten spelen, het gaat dan vooral nog om de trainingsruimte. Als onderdeel van de uitbreiding van het sportpark ligt er een strook die nu in gebruik is als evenemententerrein, we hopen daar ook een deel van onze trainingen te kunnen gaan doen. Als we dat mogen doen, komen we er verder wel uit.”VV Hulsel werkt bij de jeugdteams al enkele jaren samen et HMVV door gecombineerde teams in de competitie en sinds kortere tijd is daar ook SDO’39 uit Lage Mierde in aangeschoven. De samenwerking gaat er uitstekend, zo bevestigen alle partijen en het lijkt dan ook een schoolvoorbeeld van een warme samenwerking.
Het afgelopen jaar was trainer Joris Tuns bezig aan zijn derde en laatste seizoen, hij gaat nu verder bij Dosko. VV Hulsel krijgt met Wim Hoeben (eerder DBS en De Raven) weer een ervaren persoon terug. Hij komt nu van de Weebosch en trainde eerder ook DBS. De selectie van Hulsel lijkt ook het komende seizoen intact te blijven, ze zullen dan wel alle zeilen bij moeten zetten om nog een jaartje in de vierde klasse te blijven. Ze stonden daar nu stijf onderaan met maar twee wedstrijdpunten en een negatief doelsaldo van -40.  Bij Hulsel weten ze dat dit niet ten koste hoeft te gaan aan de gezelligheid van sportpark ’t Kantje, maar dan is het wel zaak om de tap weer te laten lopen, net zoals in al die andere kantines.
SVSOS zag opmars stoppen
In de vijfde klasse-D was SVSOS (Sport vereniging en samenspel overwint steeds) uit Biest Houtakker net aan een opmars bezig. Het vaandelteam had nog net twee clubs onder zich, maar had echt de ambitie om naar de middenmoot op te klimmen. Trainer Johan van de Pas had er de vaart goed ingezet, maar nu zit hij net als al die anderen even vanaf de zijlijn toe te kijken. Het voordeel van hem en SVSOS is dat hij het komende seizoen het karwei af kan maken, want hij blijft er gewoon de trainer.Voorzitter Peter Vingerhoets zal met de mensen binnen zijn club nog wel even om de tafel moeten om te kijken op welke plek de jeugd weer aan de slag kan. Omdat er toch niet gevoetbald werd, haalde de gemeente het groot onderhoud naar voren, waardoor de twee velden nu niet te gebruiken zijn. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen de zes jeugd- en vier seniorenteams vanaf 1 september weer vol aan de bak. Vingerhoets vraagt zich nog wel af hoe het moet met de voorbereiding, net zo goed als hij nog vragen heeft hoe het moet met de jeugdleden als hun ouders hen niet mogen begeleiden.De club mist verder de kantine inkomsten behoorlijk, maar Vingerhoets beseft dat hij daarmee in hetzelfde schuitje vaart als de hele verdere horeca van Nederland.
Damesteam Tuldania moet weer opnieuw onderaan beginnen
Afgelopen jaar startte er een geheel nieuw damesteam bij Tuldania die in een 7x7 competitie hun wedstrijden gingen spelen. Omdat het om een nieuw team ging, moest de ploeg geheel onderaan beginnen en er werd verwacht dat er al snel gepromoveerd kon worden. Daar leek het ook naar toe te gaan, want het team stond fier aan kop: tot de onverwachte en plotselinge stop! Weg kampioenschap en weg promotie.Maar bij Tuldania zijn er geen voetballers die bij de pakken neer gaan zitten en inmiddels ligt de focus al weer helemaal op het nieuwe seizoen. Dat belooft ook iets heel bijzonders te worden, want de club gaat zijn 75-ste verjaardag vieren. Nu kunnen ze in Esbeek al behoorlijk voetballen, maar een feestje bouwen, dat gaat er ook nog altijd goed.Trainer Kees Mollen die aan het roer staat van de selectie op sportpark De Hondsbos, kan het komende seizoen zijn werk af gaan maken. Hij zag het team eindigen op een mooie tiende plaats in de vierde klasse, een positie waar de club volgens voorzitter Maarten Hesselmans echt wel thuis hoort. De club heeft verder een jonge selectie en ook alle jeugdteams zijn er goed bezet, waardoor er in de sportieve toekomst van de club veel muziek zit.
Beerse Boys hoopt op lijfsbehoud in tweede klasse
Tijdens de Lockdown van het gehele voetbal, gebeurde er op het terrein van de Beerse Boys iets opmerkelijks: de club bestond 75 jaar. Maar helaas voor de club, ging dit jubileum geruisloos voorbij. Waar er normaal zeker een feestje gebouwd zou zijn, bleef het nu oorverdovend stil. Ze hebben er nu het feest een heel jaar verschoven en gaan het maar vieren op hun 76-ste verjaardag. Een ander punt wat er speelt is de vernieuwing van het kunstgrasveld, waar na elf jaar een nieuwe toplaag op aangebracht moet worden. Woordvoerder Martin Kroos hoopt dat de jeugd nu op het trainingsveld van start kan gaan. Hij kondigt al aan dat de trainingen zo snel mogelijk in de samenstelling van het nieuwe seizoen zullen zijn.Sportief was het voor Beerse Boys ook een zwaar jaar. Het eerste team maakte onder Henri van den Braak recent nog stormachtige tijden door, door in korte tijd van de vierde naar de eerste klasse te gaan. Nu werd geëindigd op de voorlaatste plek in de tweede klasse, net achter Hilvaria. Kroos heeft de hoop dat behoud in de tweede klasse er nog in zit. Aan trainer Hans Staps zal dat niet liggen, hij krijgt het komende seizoen de kans om zich verder te bewijzen.
Coen van Oirschot keert terug naar EDN56
Het goed nieuws in de Haghorst is de terugkeer van speler Coen van Oirschot naar de club waar het voor hem allemaal begon: EDN 56. Van Oirschot benutte zijn talent eerder met uitstapjes naar Best Vooruit en Hilvaria, maar EDN hoopt dat zijn terugkeer voor een trend zorgt en dat hij meer versterking aantrekt. Volgens voorzitter Sjors van den Heuvel kan dat er voor zorgen dat EDN56 een stabiele vierdeklasser wordt.Het afgelopen jaar kwam de club nog uit in de vijfde klasse-D, waar het bij de sluiting op een elfde positie stond, met 17 punten uit 15 wedstrijden.EDN richt zich nu vooral op een goede start in het nieuwe seizoen met trainer Frans Tekath, die ook het afgelopen jaar al voor de groep stond.