Wolf keert terug in De Utrecht
Predator maakt geen onderscheid voor biologische boerderij.

Januari 2022


Een jaar terug sloeg bij schapenhouders in en rond landgoed De Utrecht de schrik om het hart: er was een wolf gesignaleerd. Sporen wezen duidelijk naar het dier, maar slachtoffers waren er toen nog niet. Maar bij zijn terugkeer at hij wel zijn buikje rond. Op biologische boerderij De Kraanvogel in Esbeek werden drie schapen dood aangetroffen.
Bioboer Michiel Schalk schrok zich afgelopen maandagmorgen een hoedje toen hij de kudde van vijftien schapen inspecteerde die nabij natuurven de Broekling graast. Hij zag drie van zijn dieren dood op de grond liggen, deels aangevreten door een dier. ,,Ik ben er enorm van geschrokken, maar ben ook bang dat de aanvaller terugkomt,”  laat hij in een eerste reactie weten. Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft hij de rest van zijn kudde nu naar de boerderij gehaald.
,,Het is geen prettige gedachte om te weten als er hier een wolf rondloopt,” zegt hij.
Een taxateur die de schade opnam herkende aan de verwondingen van de schapen bijtsporen van een wolf, voor hem reden om de kans dat een wolf de dader is op 99 procent in te schatten. Om ook het laatste procentje duidelijk te krijgen is er DNA afgenomen om er verder onderzoek naar te doen.
In Nederland leven op dit moment naar schatting vijftien tot twintig wolven, de meesten op de Veluwe. In Zuidoost Brabant wordt de laatste tijd vaker een wolf.
In het gebiedsgericht preventieplan wolvenschade Noord Brabant is aangegeven dat boeren, waaronder met name schapenhouders, een vergoeding kunnen krijgen voor preventieve maatregelen, zoals een beveiligde afrastering.
Behalve dat wolven schapen doden, doen dat ook andere dieren, zoals (loslopende) honden. In de 24 uur volgend op de aanval in de Esbeekse wei werd er ook een wolf gezien in Eersel en werd er een doodgereden op de snelweg bij Waalre. Of het telkens om hetzelfde exemplaar ging is op het moment van schrijven nog niet duidelijk, maar uit te sluiten is het niet. Het is bekend dat wolven grote afstanden af kunnen leggen, op zoek naar prooi en leefgebied.